Novo Benksijevo delo o Isusovom rođenju na sukobljenoj teritoriji: “To je odličan način da se ispriča o Vitlejemu”

0
Foto: Profimedia

Poslednje delo neuhvatljivog uličnog umetnika Benksija u duhu je božićnih praznika, i izloženo je ispred zida u Vitlejemu, grada u kojem je rođen Isus Hrist, piše CNN.

Benksi je okačio fotografiju takozvanog “modifikovanog rođenja” na svom Instagramu, a scena je u kojoj Josif i Marija kleče pored Isusa u jaslama postavljenim pored ogromnog betonskog zida. Taj zid je, izgleda, probijen minibacačkom granatom, a rupa ima oblik koji podseća na zvezdu vodilju. Na zidu su ispisane reči “ljubav” i “mir” na engleskom i francuskom. Instalacija je nazvana “Ožiljak Vitlejema”.

Izrael je početkom 2000-ih napravio barijeru prema Zapadnoj obali, koja se delimično sastoji od betonskog zida, dok je veći deo od žičane ograde i rovova. Zid okružuje veći deo Vitlejema.

“To je rođenje”, rekao je menadžer hotela “Walled Off” (“Zazidanog hotela”) Visam Salsa u Vitlejemu. “To je odličan način da se ispriča o Vitlejemu, božićna priča, na drugačiji način – kako bi ljudi više razmišljali”, o tome kako sve utiče na ljude koji žive tu.

Benksi je otvorio “Walled Off” Hotel 2017. da bi privuko pažnju na izraelsko-palestinski konflikt. Taj hotel ima najgori pogled na svetu jer skoro svaki prozor se otvara u osam metara visok zid. Izrael kaže da je zid morao da bude podignut kao zaštita od bombaša samoubica. Ipak, Palenstinci tvrde da je to otimanje zemljišta jer se nalazi većim delom na njihovoj teritoriji.

“Vidimo da je tamo ožiljak. Rupa u zidu odražava zid i život u Vitlejemu”, rekao je direktor.

Svaka od devet soba i predsednički apartman hotela imaju po neko Benksijevo delo koja “kritikuje izraelsku okupaciju”. Umetnikovo delo može da se vidi na zidovima i delovima zgrada koje se nalaze na palestinskoj teritoriji. “Benksi pokušava da bude glas onih koji ne mogu da se čuju”, kaže Salsa. On stvara “novi model otpora kroz umetnost”.

U nedelju su turisti masovno došli u “Walled Off” da vide scenu rođenja i druga dela uličnog umetnika tokom posete Vitlejemu.