Novine iz sveta tehnike: Digitalni asistent na srpskom jeziku

0

Digitalni asistenti odavno nisu naučna fantastika ili uređaji čiju primenu očekujemo u dalekoj budućnosti. Scenario u kom ulazite u stan, izgovarate ime svog ličnog digitalnog asistenta, zadajete komande i odjednom, bez da išta dotaknete, počinje vaša omiljena muzika, ili se uključe svetla zvuči prilično primamljivo, zar ne?

Srbija sve više prati globalne trendove na polju inovacija i novih tehnologija, otuda i ne čudi što scenario iz prethodnog pasusa više nije samo lepa ideja iz futurističkog filma. Upotreba digitalnih asistenata postaje sve veća, a najnovija verzija, prilagođena našem tržištu, pojavila se u vidu MAIC-a, prvog digitalnog asistenta na srpskom jeziku.

Prevazilaženjem jezičke barijere, MAIC je pronašao put do svih korisnika – dece, starijih osoba, onih koji su vični tehnologiji, a i onih koji uopšte ne prate trendove u ovoj oblasti. Konkretno, on može da vam pomogne da bolje organizujete svoje vreme tako što će namestiti alarm ili podsetnik za određenu obavezu, ali vam i pomaže da pronađete adresu, najbližu apoteku, radno vreme omiljene prodavnice i slično.

MAIC ima i mali ekran, zahvaljujući kojem podržava video pozive, ali i pušta crtane filmove za vaše mališane, muziku za koju ste u tom trenutku raspoloženi, ili čak radio stanice. Sve što treba da uradite je da mu se obratite po imenu, i kažete šta želite – bilo to vremenska prognoza, najnovije vesti ili servisna informacija. MAIC uči i upoznaje vaše navike i interesovanja tokom korišćenja, pa posle određenog vremena predlaže i personalizovane izbore.

Osim toga, ukoliko imate pametne kućne uređaje, MAIC se može povezati sa njima, pa tako jednostavnom glasovnom komandom možete upaliti ili ugasiti svetlo, uključiti televizor i slično.

MAIC-a možete pronaći u svim Vip Mobile radnjama, samostalno ili uz neki od Kućni net paketa i tarifa. Magija počinje kada izgovorite reč MAIC!