Novinarke protiv nasilja nad ženama i NUNS traže reakciju nadležnih zbog pretnji Jovani Gligorijević

0

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pozvala je državne organe da hitno reaguju povodom pretnji smrću koje su, kako se navodi, jutros na društvenim mrežama upućene novinarki Vremena Jovani Gligorijević.

Navodeći da Jovana Gligorijević slične pretnje dobija od 2016. godine, grupa je upozorila da je njena porodica bila “izložena na portalu Istraga koji je stvoren za obračun sa nezavisnim novinarima, a pre svega novinarkama”.

“Njeni lični podaci, uključujući kućnu adresu i JMBG bili su javno objavljivani. Gligorijević je sve pretnje uredno prijavljivala Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, kao i Radnoj grupi za bezbednost novinara. Iako do danas nije pozvana da da izjavu povodom predjašnjih pretnji, niti je iko za njih snosio sankcije, istim organima prijavila je i pretnju koju je primila danas”, navedeno je u saopštenju.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je danas na tužilaštvo da zaštiti novinarku nedeljnika Vreme Jovanu Gligorijević od konstantnih pretnji i pritisaka.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je danas na tužilaštvo da zaštiti novinarku nedeljnika Vreme Jovanu Gligorijević od konstantnih pretnji i pritisaka.0Piše: Beta08. maja 2020. 14.06  

U saopštenju NUNS navodi da je novinarka već godinama izložena pretnjama i pritiscima zbog pisanja o ženskim pravima, vakcinisanju, ugrožavanju ljudskih prava.

„Poslednja u nizu pretnji upućena joj je onlajn, sa profila izvesnog Dejana Grozdića koji joj je se obratio vređajući je i poručujući joj da će doći dan za naplatu“, navelo je NUNS.

To je prijavljeno Republičkom javnom tužilaštvu na koje NUNS „apeluje da što hitnije preduzme sve neophodne radnje kako i ovaj slučaj ne bi završio u dugotrajnom predistražnom postupku“.

NUNS podseća da je broj napada i pritisaka na novinare naglo porastao: u prva četiri meseca ove godine to udruženje je zabeležilo 29 napada i 42 slučaja pritiska.

„Ova statistika govori o porastu napetosti i podela koje preovlađuju u našem društvu koje je po oceni Fridom hausa ispalo sa liste demokratskih, i sada pripada hibridnim režimima“, saopštilo je NUNS.

(Beta)