Još 357 novozaraženih u Hrvatskoj: Žarišta su jedna svadba i jedan rođendan, kao i grupa povratnika s hodočašća u Međugorju

0
Profimedia

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 357 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2.560, saopštio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Među novoobolelima je 212 pacijenata na bolničkom lečenju, od kojih je 11 na respiratoru, a tri osobe su umrle, prenela je Hina. 

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je registrovano 9.550 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 180 umrlo, dok se 6.809 oporavilo. 

U samoizolaciji je sada 8.780 osoba. Do danas je ukupno testirana 161.701 osoba, od čega 2.065 u poslednja 24 sata. Najviše novoobolelih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zagrebu i Zadru, a prosečna starost obolelih je porasla na 41 godinu.

Zaražena su dosad 623 zdravstvena radnika. 

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je važno da je situacija pod kontrolom iako nije zadovoljan zbog porasta obolelih od Kovida-19.

Nova žarišta su jedno svadbeno slavlje i jedan rođendan, kao i grupa povratnika s hodočašća u Međugorju.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak, osvrćući se na zatvaranje teretana u Splitsko-dalmatinskoj županiji rekao je kako se razgovara o tome da se ide u češće kontrole i da se zatvaraju samo one u kojima se utvrdi zaraza.

On je rekao i da će se razmotriti preporuke Svetske zdravstvene organizacije (WHO) koja u novim preporukama predlaže testiranje svih kontakata.

Ministar unutrašnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će pojačane epidemiološke mere biti uvedene u Zadarskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko- neretvanskoj i Međimurskoj županiji a u pripremi su i za Varaždinsku. 

Kazao je kako Nacionalni stožer uvažava specifičnosti na terenu, a mere se uglavnom odnose na ograničavanje prisutnosti na svadbenim svečanostima i sahranama do 50 osoba, na privatnim druženjima na 20, na pojačanu obavezu pridržavanja mera kod priredbi i drugih okupljanja, na misama i izložbama.  

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera je rečeno da se trenutno u Hrvatskoj leči oko 100 stranih državljana ili je u izolaciji zbog Kovida-19.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju bolesti, od 1. jula države su prijavile 320 osoba koje su se vratile iz Hrvatske i bile pozitivne.

(Beta)