Novi Zeland odlaže izbore zbog novih slučajeva koronavirusa, Džasinda Ardern uživa 60 odsto podrške zbog vođenja epidemije

0
Foto: Profimedia

Novi Zeland odlučio je da odloži  parlamentarne izbore za mesec dana zbog ponovne pojave pandemije koronavirusa, objavila je premijerka Džasinda Ardern. 

Izbori, koji je trebalo da se održe 19. septembra, odloženi su za 17. oktobar.

“Ovom odlukom daje se svim partijama vreme da vode kampanju narednih devet nedelja i Izbornoj komisiji dovoljno vremena da osigura da izbori mogu da se održe”, rekla je danas Ardern.

Premijerka koja je zastupnik politike levog centra bila je pod pritiskom da odloži izbore od kada su sve partije suspendovale kampanje zbog ponovne pojave slučajeva pandemije u zemlji posle više od sto dana bez novozaraženih. Uzrok novih zaraza koronavirusom nije poznat.

Vlada je uvela ponovo izolaciju za Oukland, najveći grad u zemlji, do 26. avgusta da bi se sprečio drugi talas bolesti Kovid-19. Premijerka je rekla da zna da u zemlji vlada velika zabrinutost zbog povratka virusa koji je utvrđen kod četiri osobe u Ouklandu u utorak. U nedelju je žarište u tom gradu dostiglo je 49 potvrđena slučaja zaraze.

Ardern je rekla da odlaganje izbora znači da će sve partije voditi kampanju pod istimi uslovima i da neće menjati novi datum izbora 17. oktobra bez obzira na situaciju. “Apsolutno nemam nikakvu nameru to da promenim”, rekla je premijerka. 

Ardern dobro stoji prema anketama, ima rekordnu popularnosti od oko 60 odsto koju je dobila zbog načina sa kojim se suočila sa pandemijom, napadom na džamije u Krajstčerču prošle godine i posle erupciju vulkana na Vajt Ajlendu. 

Prema anketama njena Radnička partija bi mogla sama da pobedi na izborima bez pomoći stranaka sa kojima je bila u koaliciji tokom mandata na isteku.

(Beta)