Novi talas koronavirusa u Severnoj Makedoniji: „Postoji razlika između prvog i ovog talasa. Sada imamo resurse“

0
FILE - In this Wednesday, March 11, 2020 file photo, a technician prepares COVID-19 coronavirus patient samples for testing at a laboratory in New York's Long Island. Wide scale testing is a critical part of tracking and containing infectious diseases. But the U.S. effort has been plagued by a series of missteps, including accuracy problems with the test kits the CDC sent to other labs and bureaucratic hurdles that slowed the entrance of large, private sector labs. (AP Photo/John Minchillo)

U Severnoj Makedoniji je preminuo još jedan pacijent sa koronavirusom i registrovano je 76 novih slučajeva zaraze, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

Ukupan broj preminulih od bolesti KOVID-19 porastao je na 141, a broj dijagnostikovanih sluajeva od početka epidemije na 2.391.

Institut za javno zdravlje je danas registrovao još 26 pacijenta koji su ozdravili i broj izlečenih je povećan na 1.595, dok je aktivnih slučajeva 655, naveo je ministar.

Filipče je na „Fejsbuku“ napisao da zdravstveni sistem Severne Makedonije „ima kapacitet da se izbori sa ovim talasom“ povećanja broja zaraženih od pre nekoliko dana.

Ali, ukazao je on, „postoji suštinska razlika između prvog i ovog talasa“, jer „sada imamo resurse: ozbiljno nadograđen zdravstveni sistem u pogledu kapaciteta za smeštaj, medicinske opreme i znanja zdravstvenih radnika“.

Broj novozaraženih koronavirusom u Severnoj Makdoniji počeo je da raste krajem maja, što se smatra posledicom nepoštovanja sanitarnih mera i grupnih večera tokom proslave Ramazana.

Tako je, posle prvobitnog smanjenja broja oboelih, 29. maja registrovan prvi veći porast na 59 novih slučajeva, da bi juče broj novozaražanih dostigao 89, što je među navećim brojevima od početka epidemije.

(Beta)