Novi soj virusa bi mogao da utiče na lažne rezultate PCR testova

0
Foto: Profimedia

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) upozorila je medicinsko i laboratorijsko osoblje da bi genetske mutacije koronavirusa, uključujući i varijantu B.1.1.7 otkrivenu u Velikoj Britaniji, mogle dovesti do lažno negativnih rezultata molekularnih testova (PCR) prilikom testiranja na kovid-19.

PCR test je molekularni postupak koji s zasniva na dokazivanju prisutnosti RNK virusa.

Agencija je upozorila osoblje kliničkih laboratorija i one koji pružaju zdravstvene usluge na moguće lažno negativne rezultate bilo kog PCR testa, pa ih je pozvala da pažljivo razmotre takve rezultate u kombinaciji sa kliničkim opažanjima i da ponove ispitivanje, ali nekim drugim testom ako i dalje sumnjaju na kovid-19, prenosi N1.

Lažno negativan rezultat može se dogoditi kod bilo kog PCR testa ako se mutacija dogodila u delu njegovog genoma koji test ispituje, upozorava FDA, dodajući ipak da je opasnost od toga da ovakve mutacije utiču na sveukupnu tačnost testiranja niska.

Agencija je primetila da je analizom utvrđeno da bi na rezultate tri testa na koronavirus koja su dobila odobrenje za hitnu upotrebu u SAD mogle da utiču genetske mutacije koronavirusa, ali čini se da taj uticaj nije od velikog značaja.

Zaraznija varijanta kovida-19 koja je zahvatila Veliku Britaniju uočena je u najmanje pet američkih saveznih država, izvestio je proše nedelje upravnik Nacionalnog zavoda za zdravlje Frensis Kolins, a naučnici su u petak izvestili da bi novorazvijena vakcina trebala da bude jednako efikasna i protiv nove varijante koronavirusa.

Stiven Han iz FDA je istakao da će Agencija i dalje nastaviti sa nadzorom genetskih mutacija koronavirusa kako bi se garantovalo da svi do sada odobreni testovi daju tačne rezultate.

„Nastavićemo da radimo s autorizovanim kompanijama  koje rade na razvoju testova, pa ćemo pomno proučavati podatke kako bismo mogli da garantujemo da će se dijagnostikovati svi pacijenti zaraženi SARS-CoVom-2, uključujući i one zaražene mutiranim sojevima“, rekao je Han.

FDA u ovom trenutku smatra da su vakcine koje trenutno imaju dozvolu za upotrebu i dalje efikasne u zaštiti od mutiranih sojeva.

Lekari i javnost biće obaviješteni o potencijalnim novim saznanjima.