Novi soj koronavirusa zatvorio i tunel ispod Lamanša: Hitan sastanak britanske Vlade

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Britanski premijer Boris Džonson predsedavaće danas sastankom vladinog odbora za vanredne situacije, nakon što je Francuska zatvorila granice sa Velikom Britanijom kako bi zaustavila širenje nove vrste koronavirusa koji se pojavio u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Teretni saobraćaj je suočen sa velikim problemima nakon što je Francuska zatvorila granice na 48 sati, uključujući i tunel ispod kanala Lamanša.

U međuvremenu su se i Kanada i Poljska našle među dvadesetak zemalja koje su zabranile letove iz Velike Britanije zabrinute zbog širenja nove vrste koronavirusa. Ranije su to učinile Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Belgija, Irska, Turska, Danska i Bugarska.

Zabrana je usledila posle Džonsonove odluke u subotu da u Londonu i na jugoistoku Engleske uvede četvrti nivo ograničenja zbog upozorenja naučnika da se nova vrtsa virusa širi daleko brže.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je da je francuska zabrana teretniog i avionskog saobraćaja “pomalo iznenađujuća” i da je pripremio plan za nepredviđenu situaciju u Kentu za kolone kamiona koji čekaju zaglavljeni.

Vlada je prethodno pozvala građane, posebno prevoznike da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši da se čekuju značajni poremećaji u tom području.

Šaps je rekao da građani neće u “velikoj meri” osetiti nedostatke u snabdevanju robom zbog zabrane teretnog saobraćaja i da će se isporuka vakcina protiv koronavirusa odvijati neometano.

On je za televiziju Skaj rekao da je u kontaktu s francuskim kolegom i da se čini sve kako bi se saobraćaj što pre pokrenuo. 

Ceo ekonomski poremećaj dolazi u vreme velike neizvesnosti za Veliku Britaniju, manje od dve nedelje pre nego što 31. decembra napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.