Novi šef diplomatije Crne Gore: “Proterivanje ambasadora Božovića ishitren čin, gradićemo odnos uzajamnog poštovanja sa Srbijom…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Novoizabrani ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović ocenio je danas da je proterivanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića “ishitren čin” i najavio da će nova izvršna vlast graditi odnose sa Srbijom “na principu uzajamnog uvažavanja”.

Radulović je za podgorički list Dan rekao da je cilj nove Vlade Crne Gore ozdravljenje sveukupnih odnosa sa Srbijom po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari.

“Prethodna Vlada je u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, uskratila gostoprimstvo ambasadoru Božoviću, čime je, nakon isteka roka od 72 sata, bespovratno ukinut agreman”, rekao je Radulović.

Vlada Crne Gore je krajem novembra proglasila Božovića nepoželjnom osobom i zatraženo je da napusti zemlju, uz obrazloženje da se “u kontinuitetu mešao u unutrašnje stvari” Crne Gore.

Zvanični Bograd je uzvratio recipročnom merom, ali je dan nakon objavljivanja odluke o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije, povukao tu odluku. Odluka o proterivanju Božovića je na snazi.

Novoizabrani ministar spoljnih poslova Radulović smatra međutim, da “uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima zasigurno nije mera dobrosusedskih odnosa, već ishitren čin”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500