Novi podaci iz teško pogođene Švedske: Više od 5.000 preminulih, preko 54.000 zaraženih…

0
Profimedia

Švedska je prešla granicu od 5.000 umrlih od posledica koronavirusa i preko 54.000 zaraženih, pokazuju najnoviji podaci zdravstvenih vlasti objavljeni danas.

U zemlji od 10,3 miliona stanovnika, koja je preduzela blaže mere za suzbijanje pandemije od većine ostalih evropskih zemalja, zabeležena su još 102 umrla u poslednja 24 časa, čime je ukupan broj umrlih od COVID-19 stigao do 5.041. Potvrđeno je 54.562 inficiranih, odnosno 1.239 novoinficiranih za jedan dan.

Prema bilansu Frans presa zasnovanom na zvaničnim izvorima Švedska je sada jedna od najteže pogođenih zemalja koronavirusom, sa 499,1 umrlim za milion stanovnika, iza Belgije, Velike Britanije, Španije i Italije i samo malo ispred Francuske koja broji 452,7 umrlih za milion stanovnika.

Stopa smrtnosti u Švedskoj je gotovo pet puta viša nego kod njenog suseda Danske i skoro jedanaest puta viša nego u Norveškoj.

Od početka zdravstvene krize 2.322 ostobe su stavljene u intenzivnu negu u Švedskoj, mada ta cifra raste vrlo sporo, po pet osoba za 24 sata.

Za razliku od drugih nordijskih zemalja koje su se opredelile za strategiju poluizolacije Švedska je odblila da uvede mere izolacije smatrajući da drastične mere nisu dovoljno efikasne da opravdaju njihov uticaj na društvo.

Jedine veće restriktivne mere su bile zabrana okupljanja više od 50 ljudi i posete domovima za stare. Što se ostalog tiče vlada je pozvala građane da sami snose odgovornost i slede zdravstvene preporuke.

Glavni epidemiolog Anders Tegnel iz švedske Agencije za javno zdravlje početkom juna je priznao da bi švedski pristup mogao da se poboljša ali je nastavio da ga brani.

(Beta)