Novi način menjanja DNK: “Tehnologija” koja može da ispravi 89 odsto genetskih oštećenja

1
Foto: Profimedia

Novi način menjanja “koda života” mogao bi da ispravi 89 odsto grešaka u DNK koja izazivaju bolesti, naveli su američki naučnici, a prenosi BBC.

Ova tehnologija, nazvana “prime editing”, opisana je kao “genetski word procesor” koji je u stanju da tačno prepiše genetski kod. Koristi se za ispravljanje loših mutacija tokom laboratorijskog istraživanja. Istraživači s američkog Instituta Broad na MIT-u tvrde da je tehnologija “sveobuhvatna i precizna”, ali ističu da je njihova studija tek na početku.

Mogućnost “uređivanja” DNK tehnologijom već menja naučna istraživanja, ali istovremeno postavlja duboka moralna i etička pitanja, posebno otkako je kineskim bliznakinjama izmenjen gen kako bi bile zaštićene od HIV-a.

“Prime editing” se koristi da bi se u eksperimentima na ljudskim ćelijama poništile greške na genima.

Bolesti kod ljudi mogu da izazovu oko 75.000 različitih mutacija. Veruje se da bi nova tehnologija mogla da popravi oko 89 odsto tih mutacija. Ostalih 11 odsto odnosi se na slučajeve u kojima osoba ima previše kopija gena ili joj nedostaje čitav jedan gen.

Pretpostavlja se da će nova tehnologija prvi put biti primenjena na bolestima kod kojih ćelije mogu da se izvade iz tela, da se “urede”, provere da li su bezbedne i da se vrate u telo. To bi bio slučaj kod, npr. bolesti srpastih ćelija ili naslednog krvnog poremećaja talasemije.

1 KOMENTAR

Comments are closed.