Novi film o Nikoli Tesli izlazi danas

0
Beta - Cara Howe/IFC Films via AP

Novi film reditelja Majkla Almerejde “Tesla”, sa Itanom Hokom u glavnoj ulozi, izlazi danas.

Film je svetsku premijeru imao u januaru na filmskom festivalu Sandens.

Ta “anti-biografska drama” se manje bavi životom svog glavnog lika ili njegovim mogućim interakcijama s drugim istorijskim ličnostima, a više Almerejdinim razmišljanjima o slavi, fizici, kapitalizmu i bezbroj drugih pitanja, piše Njujork tajms.

Ideje, navodi se u tekstu, ne dolaze kao tema razgovora, već kao motivi, koji se prepliću kroz sjajnu kompoziciju za koju su često koristili slike i fotografije u pozadini.

Film prati Teslin nagli napredak od Edisonove radionice do Svetskog sajma 1893, a potom i do Kolorada i Long Ajlenda, gde nastaju njegove sve veće i ezoterične ideje.

Na tom putovanju, Tesla se susreće sa saradnicima, investitorima i potencijalnim ljubavima.

Njujork tajms navodi da u filmu akcenat nije na istorijskim činjenicama, “to ćete pronaći na internetu”, ali je sjajno osvetljena atmosfera Teslinog života koja omogućava bliskost sa ovim naučnikom.

Nikola Tesla, pronalazač, najpoznatiji je po doprinosu savremenom sistemu napajanja naizmeničnom strujom koji je omogućio lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu i nastanak niza uredjaja koji se koriste danas.

Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega je 12 u oblasti elektrotehnike.