Novi crni rekord u Hrvatskoj po broju novozaraženih, 47 osoba preminulo

0
Foto: Profimedia

(Beta) – U Hrvatskoj je potvrdjeno najviše novoobolelih u jednom dan dosad, njih 3.573, a umrlo je 47 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze 19.079, medju njima je 1.981 pacijent na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 213. U protekla 24 časa oporavilo se 2.640 osoba, a testirano je njih 9.877. Trenutno je u samoizolaciji više od 45.000 gradjana.

Od početka epidemije, korona virus je zabeležen kod 100.410 osoba od kojih se oporavilo njih 80.027, a umrlo 1.304. Testirano je ukupno 667.749 uzoraka.

Hrvatska od ponoći uvodi rigoroznije mere u borbi protiv širenja korona virusa medju kojima su dodatno ograničavanje javnih okupljanja i zatvaranje noćnih klubova. 

Tako se broj osoba na javnim okupljanjima ograničava na 25 umesto dosadašnjih 50, na svadbama na 15, sahranama 25, a na privatnim okupljanjima na najviše deset.

Uvodi se i zabrana prodaje alkoholnih pića od 22.00 do 6.00. Obustavlja se rad noćnih klubova, automat klubova i kazina, dok ostali ugostiteljski objekti mogu raditi do 22 časa. Takodje su obavezni da na ulazu istaknu najveći broj gostiju, kao i trgovine.

Sportska takmičenja mogu se održavati kao i dosad – bez gledalaca.

Broj prisutnih u bioskopima, verskim objektima, na profesionalnim umetničkim programima i sednicama predstavničkih tela ograničava se na po jednu osobu na četiri kvadratna metra. Mere će važiti do 15. decembra.

Zbog loše epidemiološke situacije, na području Varaždinske županije rigorozne mere su uvedene još u petak, a njima su zabrananjeni javni skupovi i okupljanja napolju više od 20 osoba i okupljanja u zatvorenim prostorima. Privremeno je obustavljen i rad ugostiteljskih objekata uz izuzetak dostave hrane, kao i umetnički programi i slične manifestacije.

Zabranjena su i sportska takmičenja i treninzi u kojima dolazi do fizičkog kontakta.