Novi ciklus distribucije paketa podrške romskim i porodicama drugih marginalizovanih grupa

  0

  U organizaciji Crvenog Krsta Srbije i projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u beogradskim opštinama Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zvezdara je tokom prve polovine decembra, u sklopu trećeg ciklusa distribucije, podeljen 201 paket hrane i higijenskih sredstava (sa dezinfekcionim sredstvom)  za 158 marginalizovanih porodica. Na ovaj način GIZ je nastavio saradnju sa Crvenim krstom, sa kojim je već sproveo dve akcije distribucije i podelio ukupno 399 paketa na teritoriji Beograda.

  Svesni smo da je u uslovima pandemije najugroženijim građanima dodatno otežan život i da im je potrebna posebna podrška. Znamo da većina romske zajednice živi u podstandardnim naseljima, usled čega imaju i veće predispozicije da se razbole,“ istakao je Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda. On je dodao da Grad Beograd sistemski radi na rešavanju problema koje Romi imaju i sprovodi mere kako bi maksimalno  zaštitilo njihovo zdravlje. „Obezbedili smo osnovne egzistencijalne potrebe, a pre svega vodu, prehrambene i higijenske pakete. Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda u saradnji sa gradskim Zavodom za biocide je izvršio dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u novoformiranim naseljima, čime se sprečava da se epidemija u njima proširi.

  Izražavajući zahvalnost Nemačkoj razvojnoj saradnji na podršci u ovoj oblasti, gradonačelnik Beograda naglasio je da česti radni sastanci sa GIZ-om i operativna pomoć koju ova organizacija pruža Gradu Beogradu doprinose da gradske vlasti adekvatno pomognu romskim zajednicama i poboljšaju kvalitet života najugroženijih građana i u budućnosti.

  Osim u glavnom gradu, distribucija paketa vrši se u još 15 gradova i opština širom Srbije. „U ovom ciklusu ukupno će biti distribuirano 6000 paketa podrške – 3000 prehrambenih i 3000 higijenskih paketa – za 800 marginalizovanih porodica koje žive u 18 partnerskih gradova i opština, sa fokusom na Rome i Romkinje koji žive u podstandardnim romskim naseljima,“ istakao je Robert Bu, vođa tima na projektu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

  Cilj nam je da romskim i drugim marginalizovanim porodicama pružimo što sveobuhvatniju podršku, naročito u dva podstandardna naselja – Okretnica 75 na Novom Beogradu i Lazari na Zvezdari. U ova dva naselja sprovodimo i mere vodosnabdevanja i obezbeđivanja sanitarnih kabina. Takođe, naše partnerske organizacije su u direktnom kontaktu sa stanovnicima ovih naselja i nastoje da ih uključe i u druge projektne aktivnosti, kao što su obuke koje sprovodimo, a koje im mogu biti korisne – obuke za samozapošljavanje, dokvalifikaciju i mnoge druge,“ dodao je Bu. On je podsetio i da je projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ tokom prošle godine zajedno sa Forumom Roma Srbije sprovodio mere psihosocijalne pomoći i pravne podrške u Beogradu, što je rezultiralo formiranjem i radom dva community centra u srpskoj prestonici.

  Od početka pandemije korona virusa ovaj projekat sproveo je brojne aktivnosti u cilju suzbijanja širenja virusa, a sve mere bazirane su na analizi potreba partnerskih gradova i opština – Aleksinac, Apatin, Bač, Beograd, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Beograd, Novi Pazar, Požarevac, Pirot, Raška, Sombor, Subotica, Valjevo, Vranje, Vršac i Zvezdara. Saradnja sa Crvenim krstom Srbije na podeli paketa podrške nastaviće se do marta naredne godine, a u tom periodu predviđena je distribucija ukupno 18000 paketa za 3500 marginalizovanih porodica iz ovih gradova i opština.

  U saradnji sa Nacionalnom alijansom za ekonomski razvoj NALED projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ će nastaviti i aktivnosti u cilju informisanja, prevencije i oporavka marginalizovanih porodica iz navedenih gradova i opština. Takođe, u fokusu će biti i ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, uz pomoć instrumenta „Cash for Work“, to jest kroz različite vidove radnog angažovanja (nalik javnim radovima). Ovim programom, koji će se realizovati u šest gradova i opština (Aleksinac, Kragujevac, Kruševac, Pirot, Subotica i Vranje) biće radno angažovano 210 osoba.