Nove oštre poruke između Podgorice i Beograda, nemiri na ulicama Meksika, Tramp o “divnom danu za Flojda…”: Vaš brifing za subotu

0

OŠTRE PORUKE IZMEĐU PODGORICE I BEOGRADA – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da izjava šefa diplomatije Crne Gore Srđana Darmanovića – da postoje mehanizmi unutar NATO-a koje bi Crna Gora mogla da koristi ako bi se procenilo da postoji vidno ugrožavanje bezbednosti Crne Gore od Srbije, predstavlja još jedan jasan pokazatelj koliko je crnogorski režim izgubio kompas, prenosi N1.

“Da je neko rekao pre 30 godina da će Crna Gora tražiti od NATO da napadne i bombarduje Srbiju, mislili bi da je potpuno poludeo. Malo je NATO, očekujem da zovu i OVK i mudžahedine, to su sve istorijski saveznici crnogorskog naroda”, istakao je Dačić.

On je naglasio i da je današnja crnogorska vlast bila u vreme Njegoša, rekli bi za njega da je ratni zločinac i velikosrpski hegemonista, saopšteno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Darmanović je rekao da postoje mehanizmi unutar NATO-a koje bi Crna Gora mogla da koristi ako bi se procenilo da postoji vidno ugrožavanje bezbednosti države.

“Imamo stalnu komunikaciju sa saveznicima raznim povodima, ne vidim da postoji potreba za nekim alarmiranjem u vezi sa trenutnim nesporazumima sa Srbijom. Verujem da će se političkim putem naći rešenje za te odnose koji sada nisu na najboljem nivou”, rekao je Darmanović poslije sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

HOTI NAJAVIO VRLO BRZO UKIDANJE MERA RECIPROCITETA – Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da njegova vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke za nastavak razgovora između Srbije i Kosova, prenosi Glas Amerike.

Hoti je, rekao da veruje da će razgovori sa Beogradom biti vrlo brzo obnovljeni, dodajući da bi mere reciprociteta koje je uvela Priština mogle uskoro da budu ukinute, kako bi bio omogućen nastavak dijaloga. Upitan da li će to biti ovog meseca, Hoti je odgovorio: “u to verujem, vrlo brzo, vrlo brzo”.

“Ulazimo u ovaj proces kako bismo zaključili sporazum sa Srbjom, što bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o više tehničkim temama. Sada moramo sesti da u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo to ima smisla. Trebalo bi dovesti do međusobnog priznanja”, rekao je Hoti Glasu Amerike.

DR RADOVANOVIĆ O SKOKU BROJA ZARAŽENIH U SRBIJI – Broj novoobolelih od koronavirusa je “neprijatno iznenađenje”, izjavio je epidemiolog dr Zoran Radovanović, uz objašnjenje da bi povećanje zabeleženo tokom jednog dana moglo da bude okarakterisano kao “eto, desilo se”, i podsećanje da “nekoliko dana imamo veći broj novoobolelih nego što bi se očekivalo”, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, povećanje broja novoobolelih od kovid-19 u Srbiji poslednjih dana pokazuje da se verovatno pojavilo neko novo žarište.

Naglasio je i da su i dalje “lepi izgledi” da u vreme izbora broj obolelih bude između nula i pet.

Komentarišući povećanje broja novoobolelih, Radovanović je obrazložio da nikada “nishodni deo epidemijske krive ne ide ravnomerno, uvek ima povremenih skokova, ide zupčasto”.

NEREDI U MEKSIKU, KAMENOVANA AMBASADA SAD – Tokom protesta u Meksiko Sitiju zbog policijske brutalnosti, demonstranti su gađali kamenjem zgradu ambasade SAD u Meksiku.

Istovremeno, vlasti su uhapsile trojicu policajaca kako bi umanjile ogorčenostm i bes građana zbog smrti mladića u policijskom pritvoru u Gvadalahari, izvestio je Rojters.

Demonstranti su zahtevali da vlasti preuzmu odgovornost za smrt Ðovanija Lopeza koji je prošlog meseca smrtno stradao u policijskom pritvoru u Gvadalahari, država Halisko na jugozapadu Meksika.

Okolnosti Lopezove smrti su nerazjašnjene, ali na snimku koji je distribuiran na drušrtvenim mrežama se vidi kako policija hapsi mladića koji je identifikovan kao Lopez.

Nezvanično, Lopez je uhapšen jer nije nosio zaštitnu masku, zbog čega su i u Gvadalahari demonstranti ponovo izašli na ulice, ali u nešto manjem broju nego u četvrtak, kada su nezadovoljni i besni tokom protesta zapalili jednog policajca i uništavali policijska vozila i objekte.

TRAMP: OVO JE DIVAN DAN ZA FLOJDA… – Predsednik SAD Donald Tramp je tokom konferencije o ekonomskom opravku Amerike govorio i o protestima zbog ubistva Džordža Flojda.

U jednom trenutku je zbunio sve okupljene.

“Nadam se da nas Džordž gleda odozgo i govori: ‘Ovo što se događa u našoj zemlji je divno.’ Ovo je divan dan za njega, divan dan za sve. Ovo je divan dan za sve nas kad se radi o jednakosti”, rekao je Tramp.

Na pitanja novinara da objasni na šta tačno misli kada kaže da je ovo divan dan za Flojda, Tramp je samo odlazeći ponovio: “Ovo je divan dan.”

Širom Amerike poslednji dani nisu divni.

NOVI SKOK BROJA ZARAŽENIH U ITALIJI – U devet italijanskih regiona juče nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od korona virusa, dok je broj obolelih porastao tri puta u odnosu na dan ranije.

U Italiji je u poslednjih 24 sata preminulo 85 obolelih pa je ukupan broj od početka pandemije porastao na 33.774.

Novi podaci Agencije za civilnu zaštitu pokazali su nagli porast broja zaraženih, 518 novih pozitivnih slučajeva, od čega je najviše u Lombardiji, 402.

Dan ranije u Italiji je bilo 177 novozaraženih.

BOLSONARO PRETI IZLASKOM BRAZILA IZ SZO ZBOG HLOROKINA – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro zapretio je da će Brazil istupiti iz Svetske zdravstvene organizacije ako ona, kako je rekao, ne prestane da bude pristrasna politička organizacija.

On je za brazilski Si-En-En rekao da se lek hidroksihlorokin “vratio” pošto je “sramna” studija o njegovom dejstvu povučena, prenosi Rojters.

Uticajni britanski medicinski časopis Lanset povukao je članak u kojem se tvrdi da antimalarik hidroksihlorokin povećava rizik od smrtnosti kod obolelih od kovida 19.

Bolsonaro je tvrdio da taj lek treba koristiti za lečenje obolelih od koronavirusa uprkos nepostojanju naučnih dokaza o njegovoj efikasnosti.

VUJOŠEVIĆ: PARTIZAN OSTANKOM U EVROKUPU NAPRAVIO PRAVI POTEZ – Partizan je doneo odluku da naredne sezone igra u Evrokupu i tako odbije poziv FIBA za učešće u Ligi šampiona.

Nekadašnji trofejni trener Parnog valjka smatra da je to u ovom trenutku jedina ispravna odluka.

“Partizan ima tradiciju izvanrednih rezultata. Četiri puta je učestvovao na Fajnal Foru, jednom je osvojio i sigurno je klub kome pripada mesto u eliti. Ja bih voleo da FIBA umesto da se bavi time da 3×3 postane olimpijska disciplina da se izbori za prave stvari i da napravi određenu da vrati pod svoje rukovodstvo Evrolige. Ne čini mi se da u ovom trenutku imaju strategiju i energije za tako nešto, na moju žalost, tako da mi se čini da je Partizan doneo pravu odluku.”

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: