Nove mere za zaštitu najstarijih: Zabranjene posete staračkim domovima

1
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Ministarstvo naložilo svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite, u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri, striktnu zabranu poseta.

“Najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju koronavirus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo i zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika, da imaju razumevanja”, naveo je ministar za rad Zoran Đorđević u saopštenju medijima.

Ministar je istakao da je do juče važila preporuka da se ustanove u okviru sistema socijalne zaštite ne posećuju, ali da je od danas to najstrože zabranjeno.

“Obaveštenje o zabrani poseta mora da bude istaknuta u ustanovama, ali ćemo o svim aktuelnostima obaveštavati javnost i putem sajta Ministarstva. Molim sve da imaju razumevanja, ovakvim ponašanjem zaštitićemo i naše radnike, a veoma je važno i da se oni posle posla vrate zdravi svojim porodicama”, rekao je Đorđević.

Ističe i da higijena mora da bude na najvišem nivou, a u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i ministrom Zlatiborom Lončarom, Đođević kaže da je obezbeđen dovoljan broj maski, zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju.

“Instrukciju o ponašanju su dobili svi, potrebno je samo da je se pridržavaju”, podvukao je Đorđević.

Radi zaštite korisnika i preventive instrukcije Ministarstva su: zabranititi posete ustanovi za smeštaj do uspostavljanja povoljne epidemiološke situacije na teritoriji Srbije, ograničiti boravak i kretanje lica van sistema socijalne zaštite u objektima ustanova isključivo na obavljanje poslova i radnji kojima se obezbeđuje neprekidnost pružanja usluge smeštaja, prijem novih korisnika smeštaja vršiti isključivo uz zdravstvenu dokumentaciju da nisu zaraženi novim virusom.

Zatim, instrukcije su i da novoprimljeni korisnici usluge smeštaja preventivno budu u karantinu u trajanju od 14 dana u okviru ustanove, a u slučaju eventualne pojave simptoma virusne infekcije, kod zaposlenih i korisnika smeštaja, dužni su da odmah obaveste nadležnu zdravstvenu ustanovu i Ministarstvo za rad.

1 KOMENTAR

  1. E sad nam i šofer daje medicinske savete i deli svoje velikoumne strategije i mišljenja o zarazi.

Comments are closed.