Nove mere u Srbiji: Kafići, restorani i tržni centri rade do 17 časova, tokom vikenda zatvoreni

3
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, jedna je od novih mera, koje je predložio Krizni štab, a koje će vlada usvojiti na sednici u četvrtak, prenosi Blic.

Nove mere, tako, stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a kako saznajemo, na snazi bi trebalo da bdu dve nedelje od usvajanja.

Podsetimo, sednica Kriznog štaba u punom sastavu, na kojoj je analizirana situacija sa korona virusom, trajala je juče od 12 do oko 13 časova, ali je medicinski deo nastavio zasedanje kako bi preciznije definisao predlog novih mera koji su zatim dostavili Vladi Srbije.

Kako prenosi Blic, juče je na sednici Kriznog štaba predloženo skraćeno radno vreme za mnoge delatnosti, ali i zatvaranje tokom vikenda. Predlog medicinskog dela je da ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade.

Velika novina u predloženim novim merama odnosi se na uslužne delatnosti. Frizeri, kozmetički saloni i slično, ali i butici koji nisu u tržnim cetrima, prema postojećim merama, mogu da rade do 21 čas. Uz skraćenje radnog vremena na 17 sati, drastična promena je da se sve to, zajedno s ugostiteljskim objekitma, bude zatvoreno tokom vikenda.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas ili najkasnije sutra biti usvojene nove kako je rekla, nešto restriktivnije mere za suzbijanje epidemije koronavirusa. 

Ona je istakla da će se danas sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi zajedno razmotrili “neke mere” i njihovu usaglašenost sa Ustavom. 

“Da li će te mere biti najrestriktivnije zavisi od današnjeg broja novozaraženih jer je utorak po pravilu veoma težak dan u tom pogledu. Po jutrošnjem preseku od 8 časova, deluje da će biti težak dan, ali nije takav skok kao u utorak prošle nedelje”, rekla je premijerka za televiziju Pink. 

Navodeći da mere koje su već usvojene daju određene rezultate, ona je potvrdila da među članovima Kriznog štaba postoje različita mišljenja koje bi mere bile najdelotvornije. 

“Pratimo i situaciju u Evropi i šire, pa se vodimo i time”, rekla je jutros predsednica Vlade Srbije.

3 KOMENTARA

  1. Да ли је неко израчунао, а морао је већ да се огласи министар финансија, колико ове мере коштају ? Тим људима треба умањити дажбине (фирмарине, таксе, накнаде,…) и одмах изаћи са тачним цифрама о помоћи тим људима. Пазите, ви затварате све услужне делатности у 17:00, па ко ће да им дође у радно време да их користи ? Нико. Значи тим људима, власницима, треба исплатити помоћ у виду плата и умањити сразмерно дажбине, па уводите онда “мере” до миле воље.

    • Au bobi brate odakle ti volja da pises toliko, kazi to sam sebi na glas isti je efekat. Koga bre vise boli uvo..

Comments are closed.