Nove mere Kriznog štaba, kako će izgledati izbori: Kada se prekontroliše prst, stavlja se nova rukavica, glasaće se sa maskama…

0
Fotografija: Beta (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na TV Prva da korona ne može odložiti izlazak na birališta, ali da se to može desiti ako se poveća broj mrtvih, i dodao da će biti preduzete sve mere zaštite na biračkim mestima.

Mediji su juče preneli izjavu epidemiologa Branislava Tiodorovića da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo preporuke da maske i rukavice budu obavezne na izborima 21. juna, kako za glasače tako i članove izbornih komisija.

“Data je preporuka da se glasa sa maskama i rukavicama, da se drži distanca, a na ulazu moraju da budu dezobarijere. Kada se iskontroliše prst, potrebno je staviti novu rukavicu. Mišljenja sam da rukavice kod glasača nisu potrebne ako se peru ruke, ali i to je preporuka. Što se tiče komisije, oni moraju da imaju sve, i po mom mišljenju su rukavice za njih obavezne“, rekao je Branislav Tiodorović za Telegraf.

Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut”, odgovarajući na konstataciju novinarke RTS-a da su donete preporuke za glasanje na izborima, rekla je da se te preporuke ne razlikuju od svih ostalih koje se odnose na odlazak u, na primer, prodavnicu, odnosno odlaska u bilo koji zatvoreni prostor koji može biti potencijalno rizičan.

“Dakle, preporuka je da se nose maske, da u tim prostorijama boravimo onoliko koliko to vreme iziskuje, znači to je nešto uobičajeno u sklopu naših aktivnosti u narednom vremenskom periodu”, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus