“Nove mere će važiti ako brojke tokom vikenda budu dobre. O tržnim centrima naredne nedelje…”

0
Printscreen/YouTube/Pres biro Pokrajinske vlade

(Beta) – Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa doneo odluku, koju treba da odobri Vlada Srbije, da se “ukoliko brojke za vikend budu dobre” od ponedeljka odobri otvaranje bašti kafića i restorana, i da se produži radno vreme prodajnih i uslužnih objekata do 22.00 sata.

Gojković je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, nakon sednice Kriznog štaba, izjavio da je do odluke o popuštanju mera došlo zato što se “beleži jedan manji pad broja zaraženih u velikim gradovima, pre svega u Beogradu”.

“Ova odluka će biti suspendovana ako za vikend budemo imali povećanje broja pozitivnih koje je neuobičajeno za vikende prethodnih nedelja”, rekao je Gojković.

On je rekao da ublažavanje mera ne podrazumeva otvaranje kafića i restorana u zatvorenom prostoru, kao i da će tokom vikenda biti “preciznije određeno” koliko će biti dozvoljena popunjenost bašti.

Prema njegovim rečima o radu tržnih centara će se naknadno odlučivati.

“Niko nije rekao da tržni centri treba da počnu da rade od srede. Postoji mogućnost da se i njima omogući da rade ali po strogim pravilima i ako broj novozaraženih bude u padu”, istakao je član Kriznog štaba.

Dodao je da stariji osnovci i srednjoškolci ostaju do daljeg na onlajn nastavi jer kako je rekao, trenutno nema uslova da se vrate uobičajenim školskim aktivnostima.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta je i odluka da se naloži Upravi granične policije da se pojačaju kontrole vezane za granične prelaze.

“Niko ne može da uđe bez PCR testa ili dokaza o potpunoj imunizaciji”, izjavio je Gojković.

Gojković je rekao da je u Srbiji “više od 25 odsto punoletnih građana primilo vakcinu” protiv koronavirusa, da je “18,6 odsto primilo drugu dozu”, a da se više od 700.000 punoletnih građana može ; smatrati da su potpuno imunizovani, jer je prošlo više od tri nedelje nakon davanja druge doze vakcine”.

“Vakcinacije je ključna stvar i jedini način adekvatne borbe protiv virusa da ne bismo svi morali ići u različite oblike zaključavanja”, rekao je on i najavio da će narednih dana u Srbiju stići više od 650.000 doza vakcina.