Nove kapi za oči leče bolest suvih oka

2
Foto: Profimedia

Uporna suvoća, svrab i pečenje u očima su simptomi suvih očiju. Do pojave ovog sindroma dolazi usled nedovoljnog podmazivanja i vlage na površini oka. Najugroženije su konjuktive i rožnjača, a posledice mogu biti od suptilnih, ali konstantnih iritacija do upale prednjih tkiva oka.

Istraživači sa “University of Illinois” u Čikagu prvi su identifikovali prisustvo specifične vrste antitela (ACPA -anti-citrullinated protein autoantibodies) u ljudskim suzama.

Oni su takođe prvi koji su pokazali da su pacijenti koji pate od sindroma suvog oka imali smanjene znakove i simptome stanja kao odgovor na novo lečenje kapima za oči, napravljenih od sakupljenih humanih antitela, koje ciljaju ACPA, prenosi N1.

Rezultati njihovog kliničkog ispitivanja u ranoj fazi objavljeni su u časopisu “The Ocular Surface”.

“Problem autoimune suvoće oka mnogo je veći od povremenog osećaja suvoće”, rekao je dr Sendip Džejn, stariji autor studije i profesor oftalmologije na Medicinskom fakultetu.

“To može ozbiljno ugroziti kvalitet života do tačke invalidnosti i može ugroziti nečiji vid”, smatra doktor.

U novoj studiji, istraživači su identifikovali ACPA kao još jedan uzrok upale oka koji takođe doprinosi razvoju ovih mrežica, koje dr Džejn naziva „začaranim krugom upale”.

Nove kapi za oči leče bolest suvih oka uklanjanjem imunološkog sistema iz ovog ciklusa, bar delimično. Kapi su napravljene korišćenjem objedinjenih antitela, koja su napravljena od imunih globulina obrađenih iz donirane krvi oko hiljadu pojedinaca, a koja sadrže različite vrste antitela, koja suzbijaju negativne efekte ACPA.

2 KOMENTARA

Comments are closed.