“Novavax je četvrti tip vakcine protiv korone”: Dr Ivković objašnjava šta je novo rekombinovano cepivo za kovid-19 i zašto je ono važno

0

Novavaks vakcine protiv korone još uvek nema u Srbiji, ali ona je nedavno prošla III fazu ispitivanja, pa može da postane bitan faktor u brobi protiv pandemije.

Niški radiolog Aleksandar Ivković objasnio je jednostavnim jezikom kako funkcioniše ova nova četvrta vrsta vakcine protiv korone.

Objavu dr Ivkovića sa njegovog bloga Ljudi i ostale laži prenosimo u celosti:

“Upravo se pojavila vest da je firma Novavaks prošla III fazu kliničkih ispitivanja i da ima efikasnost od 89.3% za standardni soj virusa i 49% za južnoafrički soj (u II fazi, ispitivano i na HIV pozitivnim pacijentima). O samoj kompaniji ne znam mnogo, možda nije ni važno, sedište je u SAD, imaju saradnju sa indijskim Institutom za Serume a vesti su objavljene u Britaniji koja je unapred rezervisala određenu količinu vakcina.

Do sad smo imali mRNA (iRNK), vektorske i klasične (inaktivirane) vakcine. Ovde se radi o četvrtom tipu vakcine – rekombinanti tip. Možda zvuči najnejasnije i idealno da anativakseri polude – genetički modifikovana, klonirana nanočestična vakcina uzgajana na ćelijskim linijama insekata. Mogu da zamislim reakciju onih koji ne mogu ovo ni da izgovore bez greške, ali znaju sve bolje.

Kako se prave ove vakcine?

Prvo se selektuje genetska sekvenca virusa. Logika govori da se i ovde radi o spike proteinu. Nakon toga se klonira genetski kod koji nam je zanimljiv. Klonirani kod se ubacuje u bakulovirus (BV).

Bakulovirusom se inficira Sf9 ćelijska linija. Ova linija je dobijena od nekih vrsta leptira. Znači radi se o ćelijskoj liniji dobijenoj iz insekata. Dobijeni antigeni su pročišćeni kao nanočestice.

Nakon toga se dodaje specijalni dizajnirani adjuvans (pojačivač imunog odgovora) koji su oni nazvali Matrix-M a koji se sastoji on nanočestica dobijenih od biljke tzv. drvo sapuna, zimzeleno drveće koje raste u Čileu. Tome se doda holesterol.

Reakcija organizma je da izaziva jak odgovor antigen prezentujućih ćelija (već pisano u prethodnim tekstovima) i usmereno je izazivanju imuniteta stvaranjem B-memory ćelija, CD4+ i CD8+ ćelija. Što znači da izaziva ćelijski imunitet (B i T ćelije). To su one ćelije koje učestvuju u ubijajanju virusa direktno (neke obaveštavaju, neke pamte a neke su kiler ćelije).

Smatraju da adjuvans izaziva dugotrajan odgovor organizma.

Što više vakcina bude veća je šansa da se prekine pandemija. Dobro je što imamo puno različitih pristupa. Nikada se ne radi samo o ovoj jednoj vakcini, već i o narednim a i o pristupu lečenju drugih bolesti.

Osećam kakvo će divljanje biti (vakcinisanih) avaksa koji žele da se drugi razboljevaju i umiru. Mogu da zamislim njihove face i bes, ali i neskriveno zadovoljstvo rečima nanočestice, GMO, ćelijske linije insekata i Matrix.

Kako će sada dokazivati da živimo u Matriksu da ćemo se pretvoriti u insekte ako primimo tu vakcinu (koju će istina, oni primiti ako nema druge).”