Nova žarišta koronavirusa u crkvama: Hiljade vernika u Južnoj Koreji mora u karantin

0
Beta - AP Photo/Lee Jin-man

Nekoliko hiljada pripadnika protestantske crkve u Seulu moraće u obavezni karantin, saopštile su južnokorejske vlasti nakon što je u toj zemlji došlo do stvaranja novih žarišta epidemije, povezanih s verskim skupovima, prenosi Jutarnji list.

Do sada se južnokorejski pristup sprečavanja širenja virusa – pronalaženje kontakata, testiranje i lečenje – smatrao primerom globalnog modela za suzbijanja virusa.

Međutim, tokom ovog vikenda, u glavnom gradu i susednim pokrajinama, u kojima živi gotovo polovina stanovništva, zabranjeni su svi verski skupovi, a građanima je upućen apel da izbegavaju nepotrebna putovanja, a sve nakon što je rast broja novoaraženih izazvao strah od drugog talas koronavirusa.

Južna Koreja je prijavila 197 novih slučajeva u poslednja 24 sata, te je sada na 15.515 zaraženih. Četvrti dan zaredom zemlja ima trocifreni broj novoinficiranih, nakon nekoliko nedelja s brojkama do 30 ili 40 zaraženih.

Trenutno je najveće žarište oko crkve Sarang Džeil u Seulu, koju vodi kontroverzni sveštenik, vodeća figura u protestiam protiv predsednika Mun Džae Ina.

“Do sada je potvrđeno ukupno 315 slučajeva koronavirusa koji su povezani s crkvom”, saopštile su zdravstvene vlasti, procenivši da je to jedan od najvećih klastera, pa je za oko 3.400 članova verske zajednice uveden obavezan karantin. 

“Svaki šesti testirani član crkve je pozitivan, što je zahevalo brzo reagovanje, testiranje i momentalnu izolaciju”, rekao je zamenik ministara zdravlja Južne Koreje.

Međutim, popis članova koji je dala crkva bio je “netačan”, što je “uveliko otežalo” testiranje i proceduru sprovođenja izolacije.

Vođa Sarang Džeila Jan Kvang Un bio je među govornicima koji su se obratili hiljadama desničarskih nastrojenih demonstranata okupljenih protiv Munove vlade levog centra u centru Seula tokom vikenda, uprkos epidemiji i pozivu da se izbegavaju veliki skupovi.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, kao i gradske vlasti u Seulu podneli su dve odvojene prijave protiv Kvang Una, optužujući ga da namerno ometa napore države za suzbijanje epidemije.

Prvobitno izbijanje zaraze u Južnoj Kreji dogodilo se među pripadnicima hrišćanske zajednice zajednice “Shincheonji”, koja je često osuđivana kao kult, te je optužena i da opstruiše istragu.

Podsetimo, vođa Sgincheonjiija Li Man Hi – s kojim je povezano više od 5000 slučajeva zaraze – uhapšen je početkom meseca zbog toga što je navodno zdravstvenim vlastima davao netačne podatke o crkvenim skupovima i netačan popis svojih članova.