Nova studija: “Ubojite T-ćelije deluju i protiv zaraznijih sojeva koronavirusa…”

0
Foto: Profimedia

Ključna komponenta imunološkog sistema poznata kao T-ćelije efikasno se bori protiv najzaraznijih varijanta kovid-19 i povećanog rizika od reinfekcije, kaže se u studiji američkih naučnika.

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da bi određene varijante koronavirusa mogle biti snažnije od imunološke zaštite antitela i vakcina, piše Rojters.

Ali antitela, koja blokiraju koronavirus da se veže za ljudske ćelije,  samo su jedan deo priče, kaže se u studiji koju su sproveli naučnici s Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID)

Drugi deo priče čine T- limfociti, a nazivaju se još  „ubojite T-ćelije“ zato što one uklanjaju zaražene ćelije i tako zajedno sa anitelima sprečavaju najteže oblike bolesti.

Naučnici su analizirali krv 30 osoba koje su se oporavile od kovida-19 prije nego što su se pojavile nove zaraznije varijante.

Iz tih uzoraka identifikovali su specifični oblik T-ćelija (limfocit T CD8, što je tehničko ime) koje su aktivne protiv virusa, prenosi agencija France press.

Zatim su proučavali da li će T- ćelije biti sposobne da prepoznaju tri glavne, zaraznije varijante SARS-CoV-2, a to su  B.1.1.7 koja se pojavila u Velikoj Britaniji, zatim B.1.351 identifikovana u Južnoj Africi i  B.1.1.248 varijanta iz Brazila.

Svaka od tih varijanti nosi mutaciju u području proteina S, „šiljaka“ na površini virusa pomoću kojih napada ljudske ćelije, naročito u slučaju varijante B.1.351.

Tri zaraznije varijante pokazale su se opasnijima za antitela, koje ih teže prepoznaju.

U slučaju koronavirusa, antitela se vežu na šiljak kako bi sprečili virus da inficira ćelije, a T- limfociti  ili T-ćelije zaduženi su za „ubijanje“ već zaraženih ćelija.

Naučnici su ustanovili da su odgovori T-ćelija uglavnom očuvani i da mogu da prepoznaju sve mutacije u proučenim varijantama, što nije slučaj sa antitelima.

„Naši podaci, ali i rezultati drugih grupa, pokazuju da T-ćelije u odgovoru na kovid-19 kod pojedinaca zaraženih prvim varijantama koronavirusa mogu potpuno da prepoznaju glavne nove varijante iz Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila“, rekao je  Endrju Red iz NIAID-a i Univerzitetske škole za medicinu Džons Hopkins koja je vodio studiju.

Ova studija dopunjava prethodnu koja je takođe ukazivala da se zaštita T-ćelija očuvala i pri drugim varijantama koronavirusa.

Naučnici sa NIAID-a smatraju da su potrebne nove studije koje bi potvrdile njihova otkrića.

Njihov rad je  je objavljen u „Open Forum Infectious Diseases“, ali još nije prošao recenzije nezavisnih stručnjaka.