Nova studija: Pfizerova vakcina efikasna i protiv novih sojeva koronavirusa

0
Mila Drumeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Čini se da vakcina kompanija Pfizer i BionTech štiti od dve nove mutacije koronavirusa koje se brzo šire u Velikoj Britaniji, pokazuju rezultati novog istraživanja, a prenosi Gardijan.

Farmaceutska kompanija Pfizer i naučnici sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Teksasu su sproveli analize laboratorijskih testova na novim sojevima koji su registrovani u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

Oba soja su mutirana, uključujući i promenu proteina virusa – N501I – na osnovu kog je stvorena postojeća efikasna i bezbedna vakcina.

U studiji, koja još uvek nije prošla recenziju, uzeti su uzorci krvi od dvadeset ljudi koji su primili Pfizerovu vakcinu.

Analize su pokazale da uzorci imaju neutralizujuće nivoe antitela koji, kako se čini, uspešno deluju i na nove varijante koronavirusa. Međutim, jedna od mutacija u Južnoafričkoj Republici – E484K – još uvek nije testirana i proučavana.

Pfizer je saopštio da je do sada testirano šesnaest različitih sojeva i da nijedan od njih nije otporan na njihovu vakcinu. Kompanija planira da sprovede nove analize i studije na preostalim poznatim novim sojevima.

Ranije ove nedelje, nekoliko medicinskih stručnjaka je istaklo da bi novi sojevi koronavirusa mogli da smanje efikasnost vakcina, ali da su za takve tvrdnje potrebne detaljne analize.

Profesor imunologije sa “Imperial College” u Londonu Danijel Oltman je rekao da je ovo važno otkriće koje će doprneti smanjenju zabrinutosti da nijedna vakcina nije efikasna protiv novih sojeva.

Profesorka imunologije i zaraznih bolesti na Univerzitetu u Edinburgu dr Elenor Rejli je takođe istakla da rezultati istraživanja raduju.

“Biće i dalje novih mutacija i moraćemo da pažljivo pratimo i nadgledamo situaciju neprestanim testiranjem novih varijanti čim se one pojave. Vremenom će možda biti potrebno da se vakcina nadogradi – ali bih da budem i malo optimistična – postoji ograničenje broja mutacija koje virus može da akumulira i veže za receptore (što mu omogućava da zarazi ljude)”, rekla je dr Rejli.

Dr Aleksandar Edvards sa Univerziteta u Redingu je istakao da je potrebno više studija, ali da su podaci “izuzetno ohrabrujući”.

“Ovi podaci su vrsta podataka koja nam je potrebna da bi bolje razumeli kako mutacije virusa utiču na funkciju vakcine. Opisani eksperiment koji su sprovele kompanije Pfizer i BionTech nam pokazuje da vakcina ima sposobnost da blokira i orginalni koronavirus i nove sojeve”, rekao je dr Edvards.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!