Nova stranka predlaže: “Umesto zabrane šetnje uvesti strogu zabranu kontakata između vlasnika ljubimaca”

0
Foto: Profimedia

Nova stranka apelovala je danas na Vladu Srbije da ponovo razmotri odluku o ukidanju večernje šetnje kućnih ljubimaca koja kako se navodi, ima uticaja ne samo na zdravlje životinja već i na higijenu životnog prostora.

Nova je u saopštenju predložila da umesto zabrane šetnje, bude uvedena stroga zabrana kontakata između vlasnika kućnih ljubimaca, obavezno držanje na rastojanju od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski i rukavica.

“Kao jedna od mera koje bi takođe mogle da smanje kontakt među vlasnicima ljubimaca mogla bi da bude i samoorganizacija komšija u okviru kućnog saveta, tako da, na smenu, jedan čovek izvodi nekoliko pasa svojih suseda zajedno u šetnju”, predložila je Nova stranka.

Iz te stranke su apelovali i na raspoređivanje pripadnika nadležnih organa reda na lokacije gde se ljubimci mahom izvode u šetnju, kao što su veći parkovi ili dvorišta između blokova zgrada, kako bi se naredba o držanju rastojanja između vlasnika strogo kontrolisala.

“Naučno je dokazano da uzdržavanje od vršenja nužde kod pasa ili primoravanje da je vrši u stanu u kojem živi, a u kojem mu je to od početka bilo zabranjeno, dovodi do pogoršanja mokraćnih problema životinje, a samim tim i do uticaja na higijenu životnog prostora, koja je jedna od ključnih mera prevencije u borbi sa pandemijom koronavirusa”, stoji u saopštenju.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus