Nova pravila za putovanje u Grčku: Šta treba da znate o obaveznom PLF formularu

0
In this Sunday, June 28, 2020 photo, youths sits by the beach near Kardamyli, Greece, on the Peloponese Peninsula, some 270 kilometers southwest of Athens. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Za ulazak u Grčku od ponedeljka 6. jula neophodan je PLF (Passenger Locator Form) formular koji mora biti popunjen 48 sati pre putovanja. 

Formular je dostupan preko aplikacije Poseti Grčku (Visit Greece app) i na sajtu travel.gov.gr, saopšteno je iz grčke vlade. 

PLF neće moći da se popunjava neposredno pred polazak na putovanje ni po dolasku u Grčku a, kako se navodi u saopštenju, poslednji dan kada će biti moguča izvesna fleksibilnost u primeni tog pravila je nedelja, 5. jul.

Navodi se takođe da će pojedini putnici biti testirani na COVId-19 po ulasku u Grčku, na osnovu procene rizika, odnosno programa za analizu i evaluaciju epidemioloških podataka koji su razvili grčki lekari i inženjeri.

Takvi posetioci treba da slede instrukcije Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu.

Cilj je da se na vreme registruju, izoluju i prate inficirani kako bi se sprečilo širenje virusa, a u skladu sa rezultatima biće preduzimani dlaji koraci ka ubrzanju ili usporavanju otvaranja Grčke za turizam, navedeno je u saopštenju .

Dodaje se da u tom smilu nema nikakvih popusta ni protekcije i da Grčka zajedno sa partnerima iz EU zadržava pravo da menja politiku po tim pitanjima u zavisnosti od procene epidemioloških podataka.

Grčka je od 1. jula otvorila svoje granice za turizam a Srbija je na listi zemalja van Unije čijim je državljanima omogućen ulazak. Kopnenim putem turisti u Grčku mogu, međutim, da uđu samo iz Bugarske preko prelaza Promahonas dok su drugi prelazi kao i granični prelazi sa Albanijom i Severnom Makeodnijom otvoreni samo za izuzetne slučajeve.

Na svim grčkim aerodromima obnovljeni su međunarodni letovi, izuzev direktnih letova iz Britanije i Švedske koji nisu dopšuteni do 15. jula. 

Luke Patras i Igumenica su otvorene.

(Beta)