Nova pravila za izvršitelje: Koliki deo plata i penzija će moći da bude opterećen

1

Dug do 5.000 evra ne može biti osnov za oduzimanje nekretnine ukoliko je to jedina nekretnina u vlasništvu dužnika, navela je Snežana Petrović iz Komore izvršitelja gostujući na RTS.

Pošto se najveći broj izvršenja sprovodi na platama i penzijama, Petrovićeva kaže da je do sada bilo izvršenje do dve trećine plate ili penzije, odnosno jedne polovine ukoliko se radi o minimalnoj zaradi i penziji. Zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece – tako što će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Ističe da je izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju napravljen iskorak. Kod plata će biti izvršenje do jedne polovine a kod minimalnih do jedne četvrtine.

Što se tiče penzija, navodi da su tu učinjena dva koraka napred i da sada izvršenje ide do jedne trećine, odnosno jedne četvrtine kada je reč o minimalnoj penziji. Ukoliko je penzija ispod minimalne, onda izvršenje ide do jedne desetine.

Kaže da se do sada najveći broj predmeta odnosio na dugove prema javnim i komunalnim preduzećima.

Uvodi se i E-aukcija za koju se očekuje da spreči zloputrebe. To je novina i za izvršitelje i Petrovićeva kaže da će i oni učiti kada se taj proces pokrene.

1 KOMENTAR

  1. “Ističe da je izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju napravljen iskorak. Kod plata će biti izvršenje do jedne polovine a kod minimalnih do jedne četvrtine.
    Što se tiče penzija, navodi da su tu učinjena dva koraka napred i da sada izvršenje ide do jedne trećine, odnosno jedne četvrtine kada je reč o minimalnoj penziji. Ukoliko je penzija ispod minimalne, onda izvršenje ide do jedne desetine.”

    Dakle ukratko, trosi narode, ionako nema sanse da od tebe te dugove ikada naolate!

Comments are closed.