Nova odluka Kriznog štaba: Ko se prvo javi u bolnicu biće vraćen u kovid ambulantu, radno vreme im je produženo do 22 h

0
Foto Screenshoot

„Molim građane, a od danas je to i zvanična odluka, da se jave u kovid ambulante da se ne zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti pri bolnicama. Za svakog pacijenata u normalnim uslovima treba sat i po vremena, a kad je gužva i po pet sati. Produženo je vreme kovid ambulanti do 22 sata. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a jave se direktno u bolnice, budu vraćeni u kovid ambulante“, kazao je infektolog i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, prenosi Blic.

Ministar zravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa direktorima kovid bolnica na kojem su donete određene mere i preporuke.

„Razmatrani su svi postojeći problemi. Situacija je ozbiljna. U beogradskim klinikama mesta su potpuno popunjena, ali je dogovoreno da se naprave detaljne vizite da se oni koji su pred kraj terapije budu premešteni po Srbiji u Niš i Kragujevac“, kazao je infektolog Mijomir Pelemiš.

On je istakao da je njihov cilj da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni kojima ne treba kiseonik da se premeste gde ima mesta.

„Imamo veliki broj prijema, pritisak je veliki na kovid ambulante. Nema trenutno nikakvih problema što se tiče zbrinjavanja. Možemo biti srećni i pružiti dobru vest da imamo dobre lekare, ali pridržavajmo se mera da bismo imali što manje bolesnika“ , naglasio je.

Doktor Goran Stevanović je potvrdio da će se bolesnici preraspodeliti.

On je naveo da ćemo ako zbrinjavamo sve u prijemnim ambulantama pri bolnicama propustiti one koji imaju vitalne posledice.

„404 pacijenata trenutno leži u KBC Zvezdara. Kapaciteti su dovedeni do maksimuma. Imamo svaki dan onoliko koliko i otpustimo. Dominira teška klinička slika što se vidi kolika je potrošnja kiseonika na dnevnom nivou. Šest tona kiseonika dnevno ode, jednog dana je bilo sedam tona što je dovoljno za pola godine u normalnim uslovima“, naveo je direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan.

Preko 400 pregleda dnevno je na Infektivnoj u jednom danu, kazala je infektolog Ivana Milošević.

„Svi će biti zbrinuti bez obzira da li se radi o lakom ili teškom bolesniku. Mi ne delimo ljude na mlade i stare. Javite se odmah čim osetite prve tegobe“, jasan je bio dr Pelemiš.