Nova Fejsbuk polemika Kona i Radovanovića: Profesore, nisam učestvovao u bilo kakvom svesnom lažiranju podataka…

5
Foto Nedeljnik

Od početka epidemije nekoliko puta je na društvenim mrežama dolazilo do rasprava dvojice epidemiologa – doktora Predraga Kona člana kriznog štaba i njegovog bivšeg mentora doktora Zorana Radovanovića.

Novu takvu raspravu pokrenuo je Radovanović kada je podelio svoj tekst iz današnjeg izdanja dnevnog lista Danas.

“Svima nam je bila dužnost da podržavamo naše kolege bačene u vatru protivepidemijske borbe. Granica podrške bila je pošteno obavljanje posla, makar uz pravljenje manjih ili većih grešaka.

Međutim, šibicarenje sa obolelima i umrlima prevršilo je meru.
Ostajem pri konstataciji da je to verovatno najveća prevara tokom više od 800 godina postojanja srpske medicine.

Provaljeni smo i obrukali smo se u svetu. Očekivalo se da Krizni štab prizna nedelo i počne da nam daje tačne podatke.
Umesto toga, usledile su konstatcije kako se, eto, desi poP neka greška u sistemu, kao da je, recimo, saopštavan broj od 327, umesto 329 novozaraženih.

Nažalost, broj nuđen javnosti uporno je bio višetruko umanjivan.
Tu nema više mesta nadi i apelima da se poštuju profesionalnost i istina”, napisao je Radovanović i podelio tekst iz Danasa.

Usledio je Konov odgovor.

“Profesore Radovanoviću, nema ni govora da sam učestvovao u bilo kakvoj zaveri ili svesnom lažiranju bilo kojeg podatka u toku ove pandemije. Sve vreme radim na tome da se do kraja raščiste greške, posebno u oblasti informatičke podrške, sa kojom smo, na ovaj način, radili prvi put. Jedinu odgovornost koju prihvatam je što sam bio na planiranom odmoru od 10 do 19. juna. Po povratku 20. juna sam napisao pismo upozorenja Vladi republike Srbije. Teškoće u radu sa bazom Covid 19, po izjavi mojih saradnika počinju sredinom juna, pre toga ih nije bilo.
Eksperti SZO, koje predlažete da se pozovu su po mom mišljenju uvek dobro došli. Uostalom sve “škole” i kurseve SZO u vezi priprema za pandemijske situacije sam prošao. Na mnogima sam vrlo aktivno učestvovao i davao doprinos svojim prezentacijama.
Ostajem na ovom poslu do razrešenja, eventualne teške zdravstvene sprečenosti ili do prestanka pandemijske pretnje u skladu sa Hipokratovom zakletvom i svojom profesionalnom obavezom”, napisao je Kon.

5 KOMENTARA

  1. Posto se u ovoj jadnoj razbucanoj Srbiji bas svi u sve razumeju bolje od strucnjaka, zasto da se oni uopste muce?
    Takodje, kako nas bicem treba terati da uradimo bilo sta za svoje dobro, najbolje da mi predjemo na “svedski scenario”, ali da svako sam placa troskove lecenja i sahrane, pa za 3-4 godine preziveli saberu “rezultate”.

  2. Nisam videla ni čula da se g. Radovanović angažovao u borbi protiv korone. Jedino protiv kolega.

  3. Očigledno da je SNS škola ostavila najveći trag. Ne mogu da verujem da Vama nije jasno da ste kredibilitet izgubili javljajući se dan posle izbora alarmantnom porukom. Ostajete nemi na besramno podmetanje da je ‘pik’ počeo protestima kada je potpuno jasno iz svih statističkih pokazatelja (u to, nadam se, da imate uvid kao epidemiolog) da je uspon krenuo mnogo pre ako je uopše i bilo onog bahatog zaravnjenja (očigledno namešteno – pa šta?). Jedna poštena izjava, računam, da bi Vas sa izvesnom dozom naknadne svesti da ste časno postupili, otpratila u penziju.

  4. Kako ga nije sramota da se i dalje poziva na Hipokratovu zakletvu, posle svega što nije uradio po njoj ??!! A problemi sa brojevima zaraženih i umrlih su postali “problematični”, još sredinom maja, znači prilično pre nego što je Kon otišao na odmor. Pri tom, ako je i na odmoru, pa nije valjda izgubio moć govora, pa da ne može da reaguje kada vidi da nešto očigledno nije u redu, kao što i nije ! Svi njegovi argumenti za pravdanje mu padaju u vodu pred istinom !!!

Comments are closed.