Nova “evropska vlada” čeka potvrdu: Evropski parlament glasa o novom sastavu Evropske komisije sa Fon der Lajen na čelu

0
Foto: Profimedia

Tačno u 12 časova, u Strazburu, Evropski parlament glasaće o postavljanju Evropske komisije u novom sastavu. Na čelu nove EK trebalo bi da bude Ursula Fon der Lajen.

Ona će predstaviti program buduće Evropske komisije, koju će voditi u narednih pet godina, a nakon toga i članove buduće Evropske komisije.

Oni su prošli komplikovane pravne i institucioanlne procedure i ispitivanja pred nadležnim parlamentarnim odborima. Nakon višemesečne procedure, tokom koje je troje kandidata otpalo, pa su zamenjeni novima, predsednik EP David Sasoli je u petak i zvanično okončao procedure i najavio glasanje za sredu u podne.

Očekuje se teška sednica, s obzirom na brojne kontroverze koje prate imenovanje nove Evropske komsije. Kritike su se čule na račun velikog broja kandidata, najčešće zbog sumnji u korupciju ili sukob interesa, prenosi N1.

Poseban problem novoj Evropskoj komisiji može predstavljati odbijanje Velike Britanije da dostavi ime kandidata. Iako iz aktuelne EK stižu uveravanja da su pravne službe odobrile da se krene u proceduru izbora, jer za to nema prepreka, brojni su glasovi koji upozoravaju da bi odluke EK od 27 članova, bez Velike Britanije, mogle da budu poništene na evorpskim sudovima. 

Ako Ursula Fon der Lajen bude imala većinu nakon glasanja, njen mandat počeće 1. decembra.