Mlada Tuzlanka u novoj austrijskoj vladi, Kurc otpočeo drugi mandat

0
Foto: Tanjug-AP

Nova austrijska vlada koju čine stranka OVP kancelara Sebastijana Kurca i ekološka stranka Zeleni, položila je zakletvu na ceremoniji u Beču, a Kurc danas počinje drugi mandat kao šef vlade, preneo je Njujork tajms.

OVP je bio najjači na izborima sa 37,5 odsto glasova, a ekolozi su ostvarili svoj najbolji rezultat do sada sa 13,9 odsto glasova i prvi put su deo vladajuće koalicije.

Među ministrima u novoj austrijskoj vladi našla se i Tuzlanka Alma Zadić. Kao izbeglica, Alma Zadić je završila osnovnu školu, gimnaziju i studije prava sa magisteraturom i doktoratom u Beču, preneo je N1.

Svoje studije je usavršavala na Katoličkom univerzitetu Svetog Srca u Pjačenci i na čuvenom Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Radila je u brojnim međunarodnim institucijama, uključujući i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, te kao advokat u renomiranoj međunarodnoj advokatskoj kancelariji.

Sebastijan Kurc vodio je Austriju u koaliciji sa ekstremno-desničarskom partijom FPO između decembra 2017. i maja 2018.

Kurcova vlada pala je posle 18 meseci zbog korupcionaškog skandala FPO-a.

Posle sazivanja prevremenih izbora ekološke teme su dobile na značaju tokom kampanje. Kurc je tada napravio zaokret i pozvao ekologe da pregovaraju sa njim. Te dve partije imaju dovoljnu većinu u parlamentu da vladaju.