Nova 52 slučaja u Hrvatskoj, ukupno 306 potvrđenih: Testirano je više od 2.500 ljudi, pripremaju se kreveti i u Zagrebačkoj areni

0
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj je potvrđeno 52 novoobolelih od korona virusa i sada ih je ukupno 306, saopštio je jutros Nacionalni štab civiline zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je ukupno testirano 2.654 uzoraka. On je dodao da je tokom noći u Zagreb sleteo avion s drugim delom vredne donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Direkor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su u jučerašnjem zemljotresu tri labaratorije pretpele oštećenja, ali da rad službe nije došao u pitanje. On je istakao da su svi epidemiolozi u pripravnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je strože mere u borbi protiv korona virusa, pa tako danas stupa na snagu odluka o zabrani napuštanja mesta prebivališta ili stalnog boravišta, tako da se više neće moći putovati iz jednog u drugi grad.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Hrvatske vlasti donele su proteklih dana niz mera u borbi protiv širenja korona virusa, koje su na snazi 30 dana.

Zabranjena su javna okupljanja i sportski događaji, obustavljen je rad u ugostiteljskim objektima i prodavnicama osim prehrambenih i apoteka, uz još neke izuzetke.

Takođe je obustavljen rad sportskih i rekreacijskih centara, kao i verska okupljanja. Širom zemlje zatvorena su dečja igrališta, uključujući sva vrtićka i školska igrališta i dvorišta, a zabranjeno je i okupljanje na javnim površinama. Od nedelje su zatvorene i pijace.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prelaza.

U najvećim hrvatskim gradovima pripremljeni su novi kapaciteti za smeštaj pacijenata, a ispred zagrebačkog KBC Dubrava, koji će biti primarni intenzivistički centar, Hrvatska vojska podigla je šatore i ekspedicijski kamp za prihvat obolelih.

I u zagrebačkoj Areni se postavljaju bolnički kreveti koji će u slučaju potrebe biti namenjeni za smeštaj lakših bolesnika.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus