Noćne more su češće kako starimo, zato je važna “higijena spavanja”

0
Foto: Profimedia

Morama se ne treba opterećivati jer se tako samo potencira njihovo pojavljivanje, a stručnjaci kažu da su one češće kako starimo.

Osećaj paralize, kašnjenje na važan sastanak, smrt voljene osobe, gubitak kose, ispadanje zuba, pad  i vrištanje koje niko ne čuje su najčešće noćne more koje uznemiravaju i muškarce i žene.

Uzrok noćnih mora ne mora uvek da bude strah, češće su u pitanju druge emocije, između ostalog, osećaj griže savesti, tuga ili zbunjenost.  

Ono što je zanimljivo je da muškarce češće muče noćne more u kojima je izraženo nasilja, dok se kod žena javljaju motivi gubitka bližnjih, a prema novom istraživanju objavljenom u “Sleep Medicine”, one postaju češće kasnije u životu.

Ovo istraživanje, koje je sproveo tim istraživača u Koreji, imalo je za cilj posmatranje noćnih mora posebno u populaciji starijih osoba, Mind Body Green.

Imali su 2.940 učesnika čija je prosečna starost bila 63 godine, koji su ispunjavali upitnike o noćnim morama, kao i kvalitetu spavanja, stresu i depresiji.

U uzorku osoba starijih od 50 godina, 2,7 odsto njih reklo je da ima noćne more.

U grupi starijoj od 70 godina taj procenat je skočio na 6,3 odsto, što autori studije nazivaju “znatno većim”.

A povrh toga, oni koji su imali noćne more imali su “‘znatno više problema sa spavanjem, suicidne misli, depresiju i stres u većoj meri u odnosu na grupu koja nije imala noćne more”, napominje istraživanje.

Dodatna istraživanja takođe ukazuju na to da nesanica s godinama postaje sve prisutnija, ističući važnost higijene spavanja posebno za stariju populaciju.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500