NN presuda: “Kao da se sve odvija po predvidivom scenariju…”

1

Prilično nezadovoljstvo i zabrinutost u novinarskoj javnosti izazvala je odluka Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, uz obrazloženje da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj. Apelacioni sud je naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, kaže za Nedeljnik da je srpsko pravosuđe još jednom pokazalo koliko samo po sebi predstavlja prepreku ka ustanovljavanju pravne države.

“Posle četiri godine suđenja optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, uz brojne opstrukcije doneta je presuda, sa manjkavostima za koje se sa velikom verovatnoćom moglo znati da će Apelacioni sud vratiti na novo suđenje. Kao da se sve odvija po predvidivom scenariju, da se proces razvuče unedogled, da se otupi želja za ostvarenjem pravde kroz adekvatnu kaznu. A da za to vreme optuženi koji su prvostepeno osuđeni na 30 odnosno 20 godina sede u kućnom pritvoru, dok za četvoro optuženih koji su u bekstvu nije ni rađena niti se radi ciljana potraga”, kaže Matić.

Sudeći po kratkom obrazloženju drugostepene odluke koju smo mogli da vidimo na portalu Apelacionog suda, nema navoda o manjkavosti dokaza

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara

On dodaje da sudeći po kratkom obrazloženju drugostepene odluke koju smo mogli da vidimo na portalu Apelacionog suda, nema navoda o manjkavosti dokaza koji su izvedeni na ovom suđenju a koje sadrži optužnica.

“Fokusiranje samo na nerazumljivo obrazloženje uvođenja NN lica kao direktnog izvršioca ubistva Slavka Ćuruvije i nejasno dokazivanje povezanosti NN lica sa Romićem i Kurakom, otvara mogućnost da prvostepeno sudsko veće profesionalnije i savesnije obavi svoj posao, da se glavni pretres otvori samo u tom delu koji se tiče primedbi Apelacionog veća, izvedu novi dokazi ako postoje, isprave nedostaci i da se donese brza osuđujuća presuda”, kaže Matić.

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je 2019. godine četvoricu nekadašnjih pripadnika DB-a krivim za ubistvo Ćuruvije 1999. godine u Beogradu, a sud je utvrdio da je neposredni izvršilac NN lice.

Na 30 godina osuđen je nekadašnji šef DB-a Radomir Marković za podstrekivanje na teško ubistvo. Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić takođe je osuđen na 30 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Ćerka ubijenog novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, Jelena, izjavila je za Cenzolovku da je iznenađena odlukom suda i izrazila nadu da na ponovljenom suđenju optuženi neće biti oslobođeni.

Ona očekuje da bi ponovno suđenje optuženima za ubistvo njenog oca moglo da počne uskoro i da ono „nipošto neće trajati koliko prethodno”, koje se razvlačilo bezmalo četiri godine.

Udruženje novinara Srbije (UNS) duboko je uznemireno poništavanjem prvostepene presude saradnicima Državne bezbednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva našeg kolege pravda nije dostignuta.

UNS očekuje da će konačno biti utvrđena odgovornost za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe, a time poslata jasna poruka da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni.

*Tekst je originalno objavljen u novom Nedeljniku koji je od danas na kioscima

1 KOMENTAR

  1. Ne znam sta je problem da li se vi zalazete za zakonito sudjenje i da se okrivljenima sudi u skladu sa dokazima u pogledu cinjenica koje dokazuju ili da okrivljeni u ovom i bilo kojem slučaju da im se sudi bez prezumcije nevinosti i bez utvedjivanja krivice na osnovu bitnih dokaza, i da se presude samo naruce. Ne vrsite pritisak na sud pogotovo novinari koji ulaze u pitanja procesna i materijalno pravna a koje ne poznaju i za koji su nestrucni i da se oranice na informisanje i eventualni komentar preko strucnih lica advokata ili profesora. Ovo se odnosi na sve predmete a ne samo konkretno na ovaj.

Comments are closed.