Njujork tajms otkrio Trampove poreske izveštaje: „Milijarder koji plaća 750 dolara poreza na dobit, prijavljuje gubitke, a živi u raskoši…“

1
Foto: Profimedia

Donald Tramp, „samoproglašeni milijarder“, platio je svega 750 dolara poreza na dobit, u godini u kojoj je postao predsednik SAD, objavio je Njujork tajms na osnovu svoje istrage njegovih poreskih prijava, u tekstu koji bi mogao da uzdrma čitavu kampanju za predsedničke izbore u Americi.

„Trampova poreska prijava prikazuje hronične gubitke i izbegavanje plaćanja poreza“, naslov je Njujork tajmsa koji je privukao veliku pažnju medija širom sveta, ali i političkih struktura u SAD.

„Tramp u 10 od prethodnih 15 godina uopšte nije plaćao porez na dobit jer je prikazao da je izgubio mnogo više nego što je zaradio, upravo da bi izbegao da plati porez“, piše Njujor tajms.

Otkrivanje Trampovih poreskih prijava je poput pronalaska novinarskog svetog grala, piše Gardijan, osvrćući se na to da je američki predsednik vešto skrivao svoje poreske izveštaje od očiju javnosti.

Njujork tajms piše i da Tramp vodi „revizorsku bitku sa Poreskom upravom zbog toga što se tereti da je koristio nezakonita sredstva da bi izvukao povraćaj poreza u vrednosti od 72,9 miliona dolara, pa bi, ako tu borbu izgubio mogao da izgubi i dodatnih 100 miliona“.

„Živeo je u raskoši upravo u trenucima kada je prijavljivao velike gubitke, a Ivanka Tramp je u njihovoj fondaciji primala ‘konsultantske nadoknade, kako bi i tu mogli da umanje iznos poreza'“, piše Njujork tajms i ističe da američki predsednik koristi „sumnjive poreske šeme“ kako bi izbegao plaćanje, a da od dolaska u Ovalni kabinet krije svoje poreske izveštaje.

Ako u njima nema šta da se sakrije, zbog čega to radi, pitaju (se) iz Njujork tajmsa.

Oni su u tekstu objavili i izjavu jednog od Trampovih advokata koji je rekao da su „skoro svi navodi iz tog teksta čista laž“.

Takav je bio i Trampov stav kada je na brifingu u Beloj kući upitan da odgovori na pisanja Njujork tajmsa, a na Tviter nalogu bio je još koncizniji.

„Lažna vest“, bio je kratak, ali jasan američki predsednik.

1 KOMENTAR

  1. Tramp je i ovim dokazao da je nepokolebljiva „moralna gromada“! Upravo zato jedini razlog za optimizam nalazim u ogromnoj verovatnoći da Tramp u Americi bude sklonjen 3 Novembra, jer SAD su uvek bile bastion demokratije a sada i oni imaju razloga da se stide svog predsednika – koji će priznati izbore samo ako na njima pobedi.

Comments are closed.