Njujork tajms objavljuje intervju sa Petrom Živkovićem nekoliko dana posle zavođenja diktature u Kraljevini SHS: “Osim moje malenkosti ne postoji ništa što bi sugerisalo da je reč o militarizaciji države…”

0
wikimedia commons

Kralj Aleksandar suspenduje ustav 6. januara i postavlja Petra Živkovića na čelo vlade, a već 10. januara u američkom „Njujork tajmsu“ izlazi intervju sa novim premijerom uz nadnaslov da “jugoslovenski premijer ističe kako je cilj kraljevske diktature pročišćenje, a ne suzbijanje demokratije”.

Živković je i na dopisnika „Njujork tajmsa“ – inače poznatog britanskog novinara Dž. E. R. Gedija (koji je u to vreme bio šef biroa „Njujork tajmsa“ za Centralnu i Jugoistočnu Evropu) – ostavio sličan utisak.

On piše o snažnoj vojnoj figuri, generalu od 49 godina koji izgleda mlađe i natprosečne je visine. Da, piše i o njegovim tamnim očima… Ali daleko je od patetičnog umiljavanja.

Tekst počinje ovako: “General Živković, jugoslovenski apsolutistički premijer, primio je dopisnika Njujork tajmsa dva sata od otvaranja vladinog kabineta posle državnog udara od nedelje…”

On piše da Živković nije zauzeo kabinet koji je namenjen predsedniku vlade u “lepoj novoj zgradi preko puta kraljevske palate”, već se pozicionirao u “manje pretencioznoj zgradi ministarstva unutrašnjih poslova, gde može bolje da radi”.

Gedi je pisao kako je ispred njegovog kabineta bila gužva, da su mnogi čekali da dođu do novog premijera, a da ga je Živković – navodi da “tečno govori francuski” – dočekao osmehom dobrodošlice.

Ispred kabineta su, pored ostalih, bili i bivši premijer Korošec i bivši ministar spoljnih poslova Ninčić, primetio je Gedi.

“Izgledalo je kao da će se ponoviti uobičajeno iskustvo na Balkanu sa uzaludnim čekanjem satima. Ispostavilo se da nije prošlo ni pet minuta pre nego što se Živkovićeva sekretarica probila kroz gužvu i saopštila da general može da odvoji nekoliko minuta.”

“Kao što vidite, nije mi bilo lako da vas primim, ali rado ću odgovoriti na svako pitanje koje biste mi ukratko postavili”, rekao je Živković.

Usledilo je novinarsko pitanje: – Svet je očekivano nestrpljiv da sazna kako da se odredi prema vašem apsolutističkom režimu. Treba li ga smatrati militarističkom ili fašističkom vladom? Naročito, da li je namera da to ostane trajni režim u ovoj zemlji?

– Pretpostavljam – nasmejao se Živković – činjenica da sam ja vojnik je odgovorna za tu frazu “vojna diktatura”…

…Njegovo veličanstvo je u odabiru ministara birao ljude iz svih sojeva, naroda i staleža, koji su poznate lojalnosti i posvećenosti interesima države i neukaljane političke reputacije. Ali, iz redova političara je bilo nemoguće pronaći one koji nisu vezani za neku partiju kako bi bio postavljen na čelo vlade. Do mog izbora nije došlo zato što se želelo da vojnik preuzme stvari u svoje ruke već zbog toga što vojnik, po prirodi stvari, je obavezan da bude nepartijski čovek. Osim moje malenkosti ne postoji ništa što bi sugerisalo da je reč o militarizaciji države…

Živković daje intervju od 16 reči

Već 14. januara ponovo se pojavljuje Živković u „Njujork tajmsu“.

“Veoma vojnički prijem za ljude iz novina od strane generala Pere Živkovića, novog premijera Jugoslavije…”, piše u tom tekstu.

Živković je, naime, tada dočekao inostrane novinare, ljubazno se pozdravio sa svima i rukovao “sa novinarima iz svih krajeva sveta”.

A onda je rekao: “Veoma sam radostan što vas vidim i žao mi je što nemam vremena da razgovaram sa vama.”

A naslov u „Njujork tajmsu“ je glasio: Živković daje intervju od 16 reči.

Inače, država se tada još uvek zvanično zvala Kraljevina SHS, ali je od početka kolokvijalno u zapadnoj štampi nazivana Jugoslavijom, dok su Živkovića često u izveštajima nazivali nadimkom Pera.

***

Iz knjige “Petar Živković: Napoleon, zaverenik, ulizica i spletkaroš”, treće u ediciji “Senke nad Balkanom”. Edicija od pet knjiga se sada može naručiti po specijalnoj akcijskoj ceni na sajtu Nstore.rs.