“Njih 200.000 ne mogu da veruju da se predsednik stavlja na stranu profita i kapitala…”: Granski sindikat trgovine ogorčen zbog Vučićeve izjave o radu nedeljom

7
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Srbije saopštila je danas da je neprijatno iznenađena izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne treba zabraniti rad nedeljom.

“Zaposleni u trgovinama Delez, Merkator, DIS, Univereksport, Mali trgovci Novog Sada i svi ostali, njih 200.000 ne mogu da veruju, da se predsednik bezrezervno stavlja u zaštitu krupnog kapitala i profita, a da nema ni malo saosećanja prema svojim građanima”, navodi se u saopštenju Granskog sindikata trgovine ASNS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ne treba sprečavati rad nedeljom jer se ta zabrana nije pokazala dobrom u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a “da se zna kako se plaća rad tim danom”.

ASNS je podsetio Vučića da radnici u trgovini rade za 30.000 dinara i da im, za razliku od većine gradjana Srbije, nedelja, državni ili verski praznik nisu neradni dani, kao i da rade prekovremeno, a da im se to ne plaća.

Dodaje se da rad nedeljom nije plaćen više, a da je po Zakonu o radu to dan kao i svaki drugi.

“Zato se, predsedniče, niko ne bori da taj dan provede na radnom mestu”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da nije dovoljno da se Vučić samo deklarativno zalaže za porodicu, decu i povećanje nataliteta jer “to nikada nije dalo rezultat”.

“Poražavajuće je za građane Srbije što je naš predsednik protiv svake inicijative koja bi za posledicu imala poboljšanje položaja zaposlenih. Zato i ne čudi što je predsednik zamerio ministru rada Zoranu Đorđeviću uvođenje kliznog radnog vremena”, ocenio je taj sindikat.

(Beta)

7 KOMENTARA

  1. Neka radi nedeljom ko hoce a njih ima puno, pocevsi od studenata, treba dati sansu svima. Neljebovici odstupite.

  2. Ili svi da rade ili niko!sramota je da postoje ovolike razlike izmedju radnika koji rade u privatnim preduzecima i onih koji ,,rade” u drzavnim!

  3. Od presdsednika ništa novo: desničar, uzurpatro Ustava (na mala vrata u praksi je uveo predsenički sistem). Istovremen, njegove koalicione proteze, levičarske proteze u obliku SPS i Pokreta socijalista – čute. Izborna tišina?. Ne, to je politika stranačkih glavara. Žalite se protestantskoj crkvi i vođinom Vebeeru.

  4. Од овога ме не би изненадило ни да поручи радницима да једу колаче, ако већ немају за хлеб. Српска Марија Терезија.

Comments are closed.