Njena žrtva je bila i srpska princeza: Glumica priznala da je vrbovala žrtve za seks kult koji je zlostavljao žene

Posle mukotrpne borbe, Jelisaveta i njena ćerka Katarina uspele su da srpsku princezu Indiju spasu od opasne sekte čiji je član bila

0
Foto Profimedia

Glumica Alison Mek (36) priznala je da je kriva za zaveru za ucenjivanje vezano za njenu ulogu koju je imala u organizaciji Neksijum (Nxivm), grupi koja je tvrdila da se bavi programima za samopomoć, a mnogi je nazivali sektom, prenose mediji.

Kako piše Njujork tajms, ona je izjavila da im se pridružila kako bi “našla svrhu” i zato što nije bila zadovoljna svojom glumačkom karijerom.

Profimedia

U pitanju je piramidalna prevara u kojoj su neki regruti eksploatisani “seksualno, kao i radno, u njenu korist”, kao što je slučaj i sa srpskom princezom Indijom Oksenberg, unukom Jelisavete Karađorđević.

Glumica koja je igrala u seriji “Smolvil” priznala je i optužbe za iznudu i prisilan rad. Ona je uhapšena u aprilu prošle godine i optužena za navodno učešće u pomenutoj organizaciji. Mekova je optužena da je regrutovala žene da se pridruže onome što im je ona opisivala kao žensku mentorsku grupu, koju je osnovao i vodio Kit Ranijer, u grupi poznat i kao Vangard.

Jelisaveta Karađorđević rekla je u izjavi za Kurir da je glumičnino priznanje dobra vest.

“Šteta što je Alison čekala celu godinu da to učini. Indija je srećna što se bliži kraj ove sage. Verovatno će i ona morati da bude svedok na suđenju, ali ne znam kada. Indija nije optužena ni za šta”, rekla je Jelisaveta Karađorđević.

Prošle godine se Mekova izjasnila da nije kriva po tačkama za koje je optužena. Kako se navodi, ona je bila ko-autor programa unutar Neksijuma, koji je bio usmeren ka glumcima.

Za ovu sektu se saznalo 2017. godine, kada je priču objavio Njujork tajms. Mekova je navodno bila desna ruka Ranijeru. Njena uloga bila je da vrbuje nove žrtve za sektu i privodi ih vođi. One su tamo prisiljavane na fizički rad i seks, a pritom su verbalno ponižavane, pa čak i žigosane njegovim inicijalima. Žene su izgladnjivali dok ne bi postigle telesnu težinu koju je vođa kulta smatrao idealnom. Takođe su bile fotografisane gole. Ranijer je 2003. godine započeo sa radionicima u kojima se, između ostalog, govorilo da muškarci moraju da imaju više seksualnih partnera, a da žene moraju da budu monogamne.

“Bila sam izgubljena. Preuzimam punu odgovornost za svoje ponašanje. Iskreno žalim zbog svoje uloge u ovom slučaju. Žalim zbog svoje porodice i dobrih ljudi koje sam povredila jer sam bila obmanuta učenjem Kita Ranijera”, rekla je Mekova, koja je priznala da je bila članica tajne grupe zvane DOS, unutar sekte.

Katarina Oksenberg, zvezda serije “Dinastija” i ćerka Jelisavete Karađorđević, je za magazin “People” ispričala kako je njena 26-godišnja ćerka potpala pod uticaj lidera sekte pod nazivom Neksijum. Posle mukotrpne borbe, Jelisaveta i njena ćerka Katarina uspele su da srpsku princezu Indiju spasu od opasne sekte čiji je član bila.