“Nismo mi hotel za teroriste. Poslaćemo ih vama nazad u Evropu…”: Erdoganove pretnje uvijene u ukrasni papir

0
Foto Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u utorak je uputio zamaskiranu pretnju sugerišući da Turska može da oslobodi zarobljenika koji su služili u Islamskoj državi i da ih pošalje u Evropu, prenosi AP.

To je Erdoganova reakcija na odluku Evropske unije da uvede sankcije Turskoj zbog problema sa bušotinama nafte na Mediteranu.

U svom obraćanju novinarima pre poseete Sjedinjenim Američki Državama, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti vraćanje stranih vojnika Islamske države u njihove matične zemlje, čak i ako te zemlje odbiju da ih prihvate.

“Trebalo bi da revidirate svoj stav prema Turskoj, koja trenutno drži toliko članova Islamske države u zatvoru i istovremeno kontroliše one u Siriji”, upozorio je Erdogan evropske države.

“Te kapije će se otvoriti i pripadnici Islamske države biće poslati nazad. Tada ćete morati da se pozabavite ovim problemom”, rekao je Erdogan i dodao da Turska nije “hotel za teroriste”.

Pozadina oštrog odnosa Turske prema Evropskoj uniji jeste odnos evropskih zemalja i zapadnih sila prema toj zemlji od trenutka kada je otpočela vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije.