“Nismo kanta za smeće”: Posle Filipina, sada i Kambodža vraća otpad u Ameriku

0
Foto Profimedia

Kambodža je postala najnovija azijska država koja namerava da vrati pošiljku smeća poslatu iz zapadnih zemalja na obradu. Zvaničnici te zemlje objavili su da šalju 1.600 tona smeća nazad u SAD i Kanadu.

Ukupno 83 kontejnera plastičnog otpada pronađeno je u utorak u velikoj luci Sihanoukvil, saopštio je Net Pektra, portparol ministarstva za zaštitu životne sredine, prenosi CNN.

Kontejneri koje su otvorili carinici bili su označeni kao „proizvodi za reciklažu“ bez oznaka da je u pitanju plastični otpad.

Carina sada sprovodi istragu da utvrdi kako su završili u Kambodži i ko stoji iza uvoza. Ukoliko se pronađu odgovorni, biće kažnjeni i izvedeni pred sud, rekao je Pektra.

U međuvremenu, federalne vlasti Kambodže započele su proces vraćanja otpada u SAD i Kanadu.

„Kambodža nije korpa za smeće u koju strane zemlje mogu da odlože svoj otpad i vlada se suprotstavlja uvoženju plastike i lubrikanata za reciklažu u ovu zemlju“, istakao je Pektra.

Ovo je takođe i najnoviji incident u svetskoj „krizi smeća“, u oviru koje elektronski otpad, plastika i drugi otpad većinom iz zapadnih zemalja završava u jugoistočnoj Aziji.

Prošle godine, Kina je zabranila uvoz plastike u okviru inicijative da očisti svoju životnu sredinu, što je izazvalo poremećaj u globalnim trgovačkim lancima, a posrednici su potrašili nova odredišta za otpad i pronašli ih u Maleziji i Filipinima.

Uvoz otpada doveo je do stvaranja ilegalne industrije za preradu plastike. U Maleziji su vlasti prošle godine zatvorile 148 nelicenciranih postrojenja za reciklažu, koja toksičnim isparenjima i kontaminaciom vode zagađuju lokalnu životnu sredinu.

Pre nekoliko nedelja okončano je višegodišnje diplomatsko natezanje Kanade i Filipina oko uvoza otpada, a filipinski predsednik Rodrigo Duterte je povukao ambasadora iz Otave pre nego što je Kanada pristala da prihvati nazad smeće koje je stiglo u Filipine.