“Nismo iskoristili iskustva iz regiona, pogotovo iz Srbije. Što pre masovna vakcinacija”

0
Printscreen/YouTube/dron ba

(Beta) – Predsednik Odbora za zdravstvo Srpske demokratske stranke (SDS) i bivši ministar zdravlja Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je da samo masovna imunizacija može da obuzda pandemiju koronavirusa.

“Naše vlasti nisu iskoristile iskustva iz regiona, a pogotovo iz Srbije kako bismo pobedili pandemiju”, rekao je on.

Stanić je ocenio da vlast u RS na pandemiju deluje kao da “gori kuća, a nadležni pokušavaju čašom vode da ugase požar”.

“Nismo dovoljno iskoristili specijalne paralelne veze sa Srbijom kako bismo iskoristili iskustva i snagu Srbije u borbi sa virusom koja je na jednom visokom nivou”, naveo je on.

Stanić je rekao da je na početku pandemije trebalo doneti leks specijalis za period pandemije koji bi važio samo za tu situaciju.

“Pokazuju se dve tendencije na nivou BiH. Prva je da se iskoristi pandemija od jedne grupacije na nivou BiH da se centralizuju javne nabavke putem zakona o lekovima, a druga tendencija je da se pokaže da je BiH apsolutno nesposobna država koja ne može ništa da reši”, ocenio je Stanić.

Prema njegovim rečima, rezultat te dve tendencije je propast sva tri naroda u BiH.

Stanić je istakao da su nesposobnost i nestručnost obeležili delovanje institucija BiH tokom perioda pandemije.

BiH još nije nabavila veću količinu vakcina za imunizaciju stanovništva, a stopa smrtnosti je najviša u regionu, dok po broju preminulih, koji su bili zaraženi koronavirusom, ta zemlja zauzima osmo mesto u svetu, podaci su američkog Univerziteta Džon Hopkins.