“Nismo bombardovali svatove”: Francuska ministarka odbrane o navodnom gađanju svadbenog slavlja u Maliju

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

(Beta-AFP) – Francuska ministarka odbrane je danas negirala izveštaje da su borbeni avioni pre nedelju dana gađali civile na svadbenom slavlju u Maliju, u Africi.

Rekla je da su “gađani i pogođeni samo džihadisti” i da je ona sama potvrdila te informacije pošto je bilo tvrdnji da je ubijeno najmanje 20 civila.

Neki izveštaji kažu da je helikopter bombardovao ljude na svadbi u selu Buntiju, ali ministarka odbrane Florana Parli rekla je da u napaadu 3. januara nisu angažovani helikopteri i da je “eliminisano nekoliko desetina džihadista”.

“Nije bilo ni venčanja, ni žena, ni dece. To su bili isključivo muškarci”, rekla je Parli u intervjuu za RTV “France enter”. “Svašta se može reći, ali to su činjenice – tačne, dokazane, unakrsno proverene, overene”.

Svedoci su rekli da je najmanje 20 ljudi ubijeno u napdu na Bunti. Hamadun Diko, vođa jedne od najvećih etničkih organizacija Pela u Maliju, rekao je da su svedoci opisali dva vazdušna napada 3. januara u selu.

“Ja sam izgubio dva prijatelja”, rekao je Diko, predsednik Udruženja mladih Tabital Pulaku.

Francuske vojne vlasti već su negirale bilo kakvu povezanost napada i skupa za koji je rečeno da je bila svadba.

Taj napad iz vazduha bio je deo veće operacije francuskih trupa u borbi protiv islamističkih ekstremista u afričkoj regiji Sahel.

Prošle sedmice je u dva odvojena napada improvizovanim bombama ubijeno pet francuskih vojnika, a u trećem ranjeno šest. Time su francuski gubici porasli na ukupno 50 otkako je Francuska intervenisala u Maliju 2013. godine da bi džihadiste koji su preuzeli kontrolu nad nekim severnim gradovima, sprečila da napreduju prema glavnom gradu Bamaku.

Niz gubitaka je izazvao sumnje u efikasnost francuske operacije “Barkane” u kojoj je angažovano 5.000 vojnika, i postavlja se pitanje da li je vreme da se Francuska povuče. Parli je rekla da će odluka, ma kakva bila, biti doneta na samitu država Sahela u Čadu narednog meseca.

Očekivalo se da će francuski predsednik Emanuel Makron objaviti rok za moguće povlačenje francuskih snaga. Makron je samit država Sahela sazvao pre godinu dana u Francuskoj da bi čuo od partnera da li žele da se nastavi francusko vojno angažovanje.

Oni to jesu prihvatili, ali “nije nam cilj da zauvek budemo u Maliju”, rekla je Parli.