Niš: Oni koji se nalaze u kućnoj izolaciji jer su zaraženi, ne mogu da glasaju na izborima…

0
Fotografija: Beta (arhiva)

Predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Ljiljana Berića kazala je agenciji Beta da je u tom gradu sve spremno za izbore u nedelju 21. juna. 

“Podeljen je birački materijal predsednicima biračkih odbora i opremljena su biračka mesta”, kazala je Berić.

Ona je istakla da će po preporuci Kriznog štaba članovi biračkih odbora na biračkim mestima nositi zaštitne maske i rukavice, a ispred ulaza na birališta biće postavljene dezinfekcione barijere.

“Preporuka biračima je da nose zaštitne maske i rukavice i da se što kraće zadržavaju na biralištima”, izjavila je Berić.

Ona je kazala da lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji zbog toga što im je laboratorijski potvrđen koronavirus neće moći da glasaju.

“Mi imamo glasanje van biračkih mesta, ali lica koja su u izolaciji ne smeju da budu u kontaku ni sa kim”, izjavila je Berić.

Podsetila je da lica koja zbog drugih bolesti ili starosti ne mogu da izađu na biračka mesta mogu da se na sam dan izbora prijave za glasanje, do 11 časova.

Prema podacima Gradske izborne komisije pravo glasa u Nišu ima 231.134 lica, a na listićima za izbor odbornika gradske skupštine nalaze se imena 16 stranaka, koalicija i grupa građana.

To je ujedno i najveći broj lista na lokalnim izborima na području Nišavskog okruga.

Opštinska izborna komisija opštine Aleksinac proglasila je sedam izbornih lista, a pravo glasa ima 41.414 stanovnika te opštine. Na području Aleksinca biće otvoreno 89 glasačkih mesta.

Opštinska izborna komisija opštine Svrljig proglasila je sedam lista za lokalne izbore, a pravo glasa ima 10.940 stanovnika. Svrljižani će glasati na 42 biračka mesta i to 33 u selima i devet u samom Svrljigu.

Stanovnici opštine Merošina, njih 10.168 biraće odbornike sa pet izbornih lista na 26 biračkih mesta.

Stanovnici opštine Ražanj glasaće na 22 glasačka mesta, a tamošnja opštinska izborna komisija potvrdila je kandidaturu četiri liste za opštinske izbore. Pravo glasa na području te opštine ima 6.388 građana.

Stanovnici opštine Gadžin Han na lokalnim izborima odlučivaće se o kandidatima za odbornike sa samo dve izborne liste – “Aleksandar Vučić – za našu decu” i izbone liste koalicije SPS – JS. Pravo glasa ima 6.195 žitelja opštine Gadžin Han, a biće otvorena 32 biračka mesta.

Lokalni izbori u opštini Doljevac neće biti održani, zato što su Doljevčani aktuelni sastav Skupštine opštine odabrali na vanrednim izborima održanim u decembru 2018. godine.

(Beta)