Nil Jang ne dobija američko državljanstvo zbog korišćenja marihuane

0
Foto: Profimedia

Kanadska rock zvezda Nil Jang otkrio je da je njegova aplikacija za američko državljanstvo privremeno odložena, delimično i zbog toga što koristi kanabis, prenosi BBC.

Legendarni rocker, koji se prijavio za dvojno državljanstvo da bi mogao da glasa u Sjedinjenim Državama, rekao je da je prošao veći deo testa za dobijanje državljanstva, ali da je prijava odložena delimično i zato što koristi kanabis.

Jang, koji ove nedelje puni 74 godine, u SAD-u živi od sredine šezdesetih godina.

“Sada želim dvojno državljanstvo da bih mogao da glasam. Bio sam na razgovoru i iskreno odgovorio na brojna pitanja. Prošao sam testiranje, ali zbog odgovora da koristim kanabis, moraću da prođem još jedno.”

U Kaliforniji, američkoj saveznoj državi u kojoj Jang trenutno živi, 2018. legalizovana je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe. Ipak, američko ministarstvo objavilo je da konzumacija marihuane može da bude prepreka za dobijanje državljanstva.

U autobiografskoj knjizi “Waging Heavy Peace” Jang je otkrio da je prestao da koristi kanabis 2005. godine, posle operacije moždane aneurizme. Umeđuvremenu je, međutim, priznao da ga je nakon kratke pauze ponovno postao korisnik kanabisa.