Nikola Kojo je u vojsci. Gidra mu je došao u posetu, odvukao ga u kafanu i nahranio. A onda su ćutali…

U rubrici "Urbane legende" donosimo nezaboravne priče i anegdote iz života ljudi koji su kreirali pozitivni duh ove zemlje

3
privatna arhiva

Dragomira Bojanića Gidru gledamo često u raznim reprizama filmskog serijala “Lude godine” u kojima je “ukrao” šou od Bobe i Marije. Iako ga mlađe generacije prepoznaju po ovim ulogama slavni glumac se nikada nije plašio da će ga pamtiti samo po tome. U bogatoj karijeri on je glumio u pozorištu, osvojio najznačajnije jugoslovenske glumačke nagrade, glumio sa inostranim zvezdama poput Romi Šnajder i Ani Žirado, igrao u italijanskim vesternima.

Van filmskog sveta imao je teško odrastanje i specifičan karakter koji ga je činio izuzetno dragom osobom.

Svojevremeno je jedno od najupečatljivijih sećanja na Gidru ostavio glumac Nikola Kojo:

“Osamdeset šesta, januar. Ja mlad vojnik, još uvek na obuci. Raška. Hladno, uvek neka tenzija, neko vanredno stanje. Dolaze po mene i izvode me sa obuke. Imaš posetu, kažu… Na obuci nema posete, a kad je vanredno stanje, nema izlaska iz kasarne. Dolazim na kapiju, čeka me komandant sa knjižicom i dozvolom za izlaz. Ništa mi nije jasno. Sa druge strane stoji pored auta i puši Gidra.

‘Šta čekaš? Ulazi’, kaže mi svojim šumadijskim akcentom koga se nije nikada odrekao.

Odveo me je u kafanu, nahranio, dao kao sad vojniku da daš 1.000 evra i otišao. U par rečenica koje smo izmenili, rekao mi je da je došao jer ima neka posla u blizini. Ostalo vreme smo ćutali.

Po povratku iz vojske saznajem od prijatelja da me je slagao. Seo je u auto i došao samo zbog mene. Rekoše mi da je tako Milivoje Živanović brinuo o njemu i drugim glumcima – klincima. Želeo je da vrati tu pažnju i da se nastavi tradicija. To je bio Dragomir Bojanić Gidra”, opisao je tada za Nedeljnik Nikola Kojo svoju epizodu sa Gidrom, ali ne sa snimanja, već iz vojske, kada mu je u posetu došao njegov “filmski” deda.


3 KOMENTARA

  1. Protesti moraju da budu veci I jaci, Vucic je pred padom, tri bitange Putin, Kinez I Vucic moraju da odu.

    • Izvini, a sa kojom vojskom?! Nekad i sad, niti ima vojske, mladih redovnih regruta, niti je to vreme kao nekada i vojska kao nekada. Tako da razmisli pre nego nesto napises!

Comments are closed.