“Niko nikome neće oprostiti novo punjenje bolnica”: Dr Kon o popuštanju mera i situaciji koja “nije za šalu”

1
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da se očekuje da će popuštanje pojedinih mera za borbu protiv koronavirusa značiti povećanje broja novozaraženih, ali da “niko nikome neće oprostiti” punjenje bolnica kakvo se desilo pre nekoliko meseci.

On je gostujući na Radio-televiziji Srbije naveo da je “teško da će se uopšte doći do nula (novozaraženih)” i “prekida onoga što se zvalo prvi talas”.

Dodao je i da su juče na Kriznom štabu “odbijeni svi zahtevi” i da ocene da produženje rada maloprodaja i pojedinih ugostiteljskih objekata predstavljaju naglo popuštanje mera predstavljaju “spin”. 

“Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo”, rekao je Kon i apelovao na organe kontrole “da rade svoj posao sada više nego ikad”.

Kon je naglasio da rad noćnih klubova ni u kom slučaju nije dozvoljen, kako su preneli pojedini mediji, navodeći da je samo dozvoljen rad bašta kafića i restorana do 23 časova.

“Sva mesta sa glasnom muzikom su su mesta super-prenošenja… Nema svadbi, proslava, velikih okupljanja. To tako treba da shvate i inspekcijski organi, koji treba da rade više nego ikada… Ovo nije šala i ni u kom smislu ne sme biti opuštanja”, rekao je Kon.

Epidemiolog je naveo i da ugostiteljski objekti moraju da poštuje mere distance i da svaki sto mora da ima svoje dezinfekciono sredstvo.

Dodaje da i da, ako neko hoće da obleženi venčanje, može to da uradi sa brojem do 30 ljudi, ali navodi da mora da se odloži veselje jer je situaicija takva.

Kada je reč o preporuci samoizolacije za osobe koje dolaze s letovanja, Kon je rekao da bi svako ko dolazi iz zemalja gde je povišen prenos virusa trebao da bude svestan “da ugrožava sebe i okolinu”.

Od zemalja u okruženju, to su Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, pojasnio je Kon.

On je naveo i da se u inostranstvu trenutno nalazi 30.000 građana, što je u odnosu na početak epidemije i povratak 400.000 ljudi iz inostranstva “praktično ništa”.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.