“Nikakva panika zbog polaska u školu ne sme da postoji. Ovo je prelomni trenutak…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

“Nikakva panika povodom polaska dece u školu ne sme da postoji. Oprez i ozbiljan pristup su nam potrebni i neophodni. Ovo je prelomni trenutak da se naviknemo svi da živimo sa koronom. Nastava se može organizovati ako su ljudi dobro organizovani, i ako svi poštuju mere zaštite”, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović u emisiji Studio N1 Live i dodao da ne treba decu terati da nose maske, već je potrebno da im se objasni zašto to treba da rade, kao i da se edukuju o tome.

Napominje da je veoma važno da mlađi razredi krenu u školu, a da se učenici starijih razreda edukuju o epidemiji.

Komentarišući najave pojedinih roditelja da zbog raznih okolnosti, imaju strah da pošalju decu u školu, on kaže da njih treba razumeti, i da je zato predviđeno da prvih mesec dana u ovakvom sistemu postoji period adaptacije kako bi odlučili da li će im deca ići u školu. 

“Roditelji će se pitati, kao što se pitaju da li će dete ići u vrtić, ili neće ići. I to je jedan deo vaspitno obrazovnog procesa, tako je i ovo”, napominje Tiodorović.

“Gde su nam u proteklih nekoliko meseci bila deca? Bila su napolju, na ulici, u dvorištu… I zato ne treba da postoji dilema koja je maska potrebna. Svaka maska štiti, neka više neka manje. Pokazalo se i u svetu i kod nas da deca nisu neki izvor infekcije”, navodi on.

Govoreći o tome kako će da izgleda nastava u školama, on je naveo da će se poštovati pravila koja su se poštovala i do sada.

“Svaki razredni starešina je imao broj telefon roditelja sve dece iz odeljenja koje vodi. On će pozvati (u slučaju da dete u toku časa dobije temperaturu) roditelja, reći će mu da je dete dobilo temperaturu, i reći mu da dođe po njega. Svaka škola bi trebalo da ima neku prostoriju planiranu za takvu decu. Da ta deca ne čekaju u učionici i u hodniku, već tamo”, ističe Tiodorović.

Objašnjava da ukoliko postoji sumnja da neko dete ima koronu, a bilo je u školi, ono ide kod pedijatra, gde se vrši testiranje i utvrđuje stanje.

“Bitno je da znamo iz koje je porodice, da li je tamo bilo pozitivnih. Deca koja dolaze iz porodica gde je neko oboleo, ne bi trebalo da dolaze u školu. Ne bi trebalo da dolaze deca ni koja imaju bilo kakve tegobe. Nema potrebe da celo odeljenje ide u karantin, jer ako smo se držali pravila zaštite, distance i nošenja maske, karantin nije neophodan”, ističe Tiodorović.

On je apelovao na roditeljsku svest i da pozvao one čija decu idu u školu da obavezno prijave oboljevanje unutar porodice.

“Moramo da budemo svesni da naša bolest može da bude problem za nekog drugog”, podvukao je on i dodao da svi građani moraju da budu svesni sadašnje situacije.

Govoreći o nastavnicima koji imaju neku akutnu bolest, kao što je dijabetes, on je objasnio da oni moraju da budu pošteđeni nastave.

“O tome bi trebalo da vode računa direktori škola”, naveo je epidemiolog.

Ponovio je da se zalaže da mora da se otvori prostor u našoj zemlji za kulturu i umetnost.

“Insistiram na tome da pod istim uslovima, poštovanjem svih epidemioloških mera, možemo da organizujemo kulturne manifestacije”, podvukao je Tiodorović.