“Nikada se više ništa neće zvati po tebi, Tesla”: Izašao je prvi trejler za “sakriveni” film “Rat struja” koji govori o Edisonu, Tesli i Vestinghausu

0
Nikolas Hoult kao Nikola Tesla. Fotografija: Profimedia

Borba za novac, moć i mesto u istoriji između izumitelja i titana elektrike Edisona, Tesle i Vestinghausa prikazana je u filmu “Rat struja” (The Current War), koji će se na jesen pojaviti pred publikom.

U filmu koji daje kreativni osvrt na stvarni događaj koji je danas poznat kao “Rat struja”, a tokom koga su se Tomas Edison i Nikola Tesla nadmetali oko toga da li jednosmerna ili naizmenična struja budućnost modernog sveta, akcenat je stavljen na američke industrijalce – Edisona i Džordža Vestinghausa, koji je prethodno kupio prava za Tesline patente, piše Telegraf.

– Tri brilijantna vizionara upustiće se u borbu za budućnost, za svoje pravo da baš oni “osvetle” moderni svet. Benedikt Kamberbeč je Tomas Edison, proslavljeni izumitelj na pragu toga da donese struju na Menhetn sa svojom radikalnom DC tehnologijom. Noć uoči njegovog trijmufa sve se menja dolaskom harizmatičnog biznismena Džordža Vestinghausa (Majkl Šenon), koji veruje da on i njegov partner, mladi genije Nikola Tesla (Nikolas Holt), mogu da mnogo brže i efikasnije obasjaju Ameriku – i to sa naizmeničnom strujom. Kada Edison i Vestinghaus ukrste koplja počeće jedna od najvećih korporativnih borbi u američkoj istoriji, prvi od brojnih sukoba u kojima su veliki industrijalci kršili sva pravila – navodi se u zvaničnom sinopsisu filma.

Iako je završen još 2017. godine, “Rat struja” tek sada stiže u bioskope, jer ga optužbe protiv Harvija Vajnstina, prvobitnog producenta, za seksualno uznemiravanje nisu zaobišle.

Film je, inače, “sahranjen” od kritičara koji su ga pogledali te 2017. godine.