“Nikada nije bilo većeg lova na veštice u američkoj istoriji…”: Predstavnički dom Kongresa formalizovao istragu za opoziv Donalda Trampa

0
Foto: Profimedia

Predstavnički dom američkog Kongresa doneo je rezoluciju kojom je potvrđeno da se može pristupiti sledećem koraku u istrazi o impičmentu predseednika Donalda Trampa.

Glasanje u vezi sa rezolucijom, koja je u četvrtak ujutro usvojena rezultatom 232-196, bilo je skoro u potpunosti određeno stranačkim podelama. Potvrdilo je da u Predstavničkom domu Kongresa republikanci predstavljaju manjinu, pa njihov stav o tome da je istraga o impičmentu previše zatvoren proces, nije uzet u obzir.

Nijedan republikanac nije se pridružio stavu demokrata, a dvojica demokrata – Džef Van Dru i Kolin Peterson glasali su protiv formalizacije istrage, piše magazin Time.

Demokratski pedstavnik Šon Patrik Malouni, član Odbora za obaveštajnu službu Predstavničkog doma, koji je podržao rezoluciju, rekao je da je to najsigurniji znak da demokratija u Americi živi, ali i da će upravo zbog toga ovakva odluka pokrenuti brojne javne rasprave.

“Mi se dobro snalazimo u onome što se dogodilo i spremni smo da javnost sama presudi u vezi sa dokazima”, rekao je on.

Trampovim advokatima će biti dopušteno da u procesu odbrane iznose dokaze tokom postupaka Odbora za pravosuđe.

Međutim, ako Bela kuća ne bude sarađivala u istrazi, demokrate su zadržale pravo da im oduzmu te privilegije.

“Ova pravila su poštenija od bilo čega što se dešavalo ranije”, rekla je novinarima predsednica doma Nensi Pelosi.

Ona je pisala i demokratskim predstavnicima u Kongresu.

“Preduzimamo ovaj korak kako bismo uklonili svaku sumnju u to da li Trampova administracija može da uskraćuje predavanje dokumenata, da sprečava svedočenja svedoka, da zanemaruje obavezujuće pozive ili da nastavlja da opstruiše Predstavnički dom.”

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da rezolucija “ni izbliza ne uspeva” u pokušaju da se proces istrage učini fer i pravičnim.

Usvajanje rezolucije Tramp je prokomentarisao na Tviteru, ocenivši ga kao “najveći lov na veštice u američkoj istoriji”.

Tramp je istragu o opozivu ranije nazvao nelegalnom, jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasao o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji nalaže da Predstavnički dom to mora da učini. Sada je i to prevaziđeno.