Nijedna od 27 članica EU nije ostvarila zacrtane ciljeve vakcinacije: Kreće ubrzanje isporuka…

0
Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

(Beta-AFP) – Nijedna od dvadesetsedam zemalja članica Evropske unije nije ostvarila cilj da do kraja marta vakciniše 80 odsto stanovnika starijih od 80 godina, ali će ubrzanje isporuka vakcina omogućiti Uniji da postigne kolektivni imunitet za kovid-19 ovog leta, ocenila je danas Evropska komisija. 

“Želeli smo da vakcinišemo 80 odsto stanovništva starijih od 80 godina i medicinsko osoblje (do kraja prvog tromesečja). Ni jedna zemlja članica nije ostvarila taj cilj iz različitih razloga”, rekao je portparol Komisije.

Prema statistici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koja se odnosi na 23 zemlje Unije, oko 60 odsto starijih od 80 godina dobilo je najmanje jednu dozu antikovid vakcine do 5. aprila, a samo 29,7 odsto je dobilo obe doze kada se smatra da su potpuno vakcinisani.

Evropljani koji su imali velika kašnjenja u isporukama vakcina dobili su u prvom kvartalu ove godine 107 miliona doza što je znatno manje od prvih predviđanja, ali očekuju da će se isporuka vakcina jako ubrzati do kraja juna.

Očekuje se da u drugom tromesečju stigne između 300 do 360 miliona doza vakcina, što bi značilo da će biti dovoljno vakcina da se ostvari važan cilj da do tada bude vakcinisano 70 odsto odrasle populacije, rekao je portparol.

“To bi nas dovelo do situacije da imamo dovoljan kolektivni imunitet da se borimo sa virusom”, dodao je on i rekao da te projekcije zavise od isporuka vakcina i programa masovne vakcinacije u pojedinim državama.

Prema dopisu Evropske komisije od prošle nedelje u koji je Frans pres imao uvid, zemlje članice EU bi mogle, na osnovu planiranih isporuka vakcina u drugom kvartalu, da vakcinišu između 44 odsto (Češka) i 93 odsto (Malta) svog ukupnog stanovništva do kraja juna.